Byggeuge 29. Koncentration og et frisk pust

I dag er det 1. marts, og man mærker så småt, at der kan være et forår lige om hjørnet. Dagene er blevet længere, det er blevet lidt lunere og det er efterhånden lyst, når vi møder på byggepladsen kl. 7.
Efter en rekordagtig trist og våd vinter har de ganske få dage med dette mærkelige fremmedlegeme på himlen – solen – spredt en optimisme, der breder sig helt ind i nærværende byggeblog 🙂
Det mærkes på håndværkerne, at der nu kun er 5 uget til at huset skal være indflytningsparat. Det er som om, at fokus yderligere skærpes, og der tales mere end tidligere om tidsplaner, frister og de kommende opgavers rækkefølge. It’s not a time to relax…
Midt i denne lidt pressede periode fik vi serveret et vældig frisk pust – den orange hoveddør! Det må absolut være kvarterets frækkeste. Hvis ikke… – så muligvis den mest kiksede.
Døm selv!

Vi havde ønsket en flot orange hoveddør, som kunne lyse op og lede folk på rette vej. Og det fik vi altså!

Tømrerarbejde

I en uge, hvor vores trofaste murere for en gangs skyld primært arbejdede andetsteds, fordi de kun havde lidt flise- og fugearbejde hos os, var de to tømrere til gengæld i fuld vigør og fik udrettet en masse.
Noget af det første og bedste var, at de fjernede byggedøren og douglaspladen ved indgangen og satte det store vindue og den flotte orange dør i. Det var lidt som “Fra Skrot til Slot”.
Det ca 6 meter lange facadestykke ind mod hall og baggang blev opbygget med stolpekonstruktion, isoleret og monteret med vandfaste plader for til sidst at blive malet sort.
Forvandlingen ses her:

Tømrerne kastede sig også over husets to overdækkede arealer: De 23 meter langs havesiden af huset og rundt om hjørnet ved soveværelset samt det korte stykke på knap 6 meter over indgangspartiet. Præcis som i fx carporten skulle det isoleres, forsynes med dampspærre, have et 45 mm isoleret installationslag og endelig monteres med forskalling til at sætte underbeklædningen på.

Den lange overdækning på syd-vest siden af huset er her isoleret og har fået dampspærre. Herpå er monteret 45×45 lister og forskalling igen. Der mangler nu kun oplægning af 45 mm isolering og elkabler.

Overdækningen set fra modsat side. Ud over det ovenfor nævnte mangler tømrerne forskallingen til den nederste alu-beklædning, og bygherren venter på tørvejr til at male facaden af douglasplade.

De omtalte overdækkede arealer skulle egentlig have haft en beklædning af Troldtekt, men håndværkerne er lidt nervøse for Troldtekt (eller HeraDesign), når det kommer til udendørs anvendelse. Derfor har de anbefalet os et danskfremstillet produkt, som hedder WallTec Frontline. Det er kort fortalt papir og harpiks, som er presset med 1430 psi ved 150 grader, og det er reelt det samme produkt som de køkkenbordsplader, der kaldes kompaktlaminat. Det er 6 mm tykt og totalt modstandsdygtigt over for et vådt klima. Pladerne fås i 4 farver, og vi har valgt den hvide.
I slutningen af ugen nåede tømrerne at sætte de første plader op i carporten. De har skåret dem ned til ca 120 x 120 cm, og vi synes, de ser rigtig gode og flotte ud. Spændende at se det færdige resultat!

De første WallTec plader er sat op i carporten. På billedet er de ikke alle helt fastskruede, så de “drypper” lidt hist og her.
Der lægges et sort bånd under alle samlinger, så udtrykket bliver ensartet.

Murerarbejde

Som nævnt skete der ikke så meget på murersiden, men der kom fliser op omkring badekarret og både gulvfliser og vægfliser blev fuget. En enkelt gulvflise viste sig at være så krum, at den desværre måtte hugges op og erstattes med en ny.
Som det ses på billedet herunder, har vi valgt at bruge gulvklinker til badekarrets indmuring for at få det indtryk frem, at det er en del af gulvet. Vi synes, det er blevet rigtig fint og elegant med de diskrete stålkanter på hjørnerne.
Det bliver spændende at få badekarret i og få monteret al udstyret i badeværelserne. Det skulle gerne blive både flot og godt!


Elarbejde

Også i denne uge har elektrikeren arbejdet koncentreret med at trække de sidste ledninger og kabler og montere kontakterne. I slutningen af ugen var der også en del arbejde udenfor, og så blev selve eltavlen opbygget med de grupper osv. som passer præcis til vores hus. Da den var færdig, blev den sat op, og efterhånden som kablerne blev monteret i tavlen kom der synligt mere styr på det virvar af ledninger, som nutidens huse er forsynet med.
Det har været rigtig smart at være dagligt til stede på byggepladsen, for elektrikeren har været god til at indhente min holdning til alle de ting, der – på trods af elplanen – kunne være tvivl om eller som kunne løses på forskellige måder.

Dejligt at elektrikeren er et systematisk ordensmenneske!


Værksted og malerarbejde og …

Den sidste aktivitet fra en travl uge er arbejdet med værkstedet. Det er nu forsynet hele vejen rundt med flere lag isolering, dampspærre og diverse forskallingslag. Der mangler endnu at blive trukket strøm og monteret loft- og vægdåser, men når det er gjort, kan vi komme i gang med vægbeklædning og derefter Troldtekt-loft. Herefter er der kun gulvlægningen tilbage.
Alt indvendigt i værkstedet er bygherrearbejde, så der er nok at se til, når vi stadig har malerarbejde indenfor og udenfor at tage os af og også er i gang med at forberede monteringen af 1,4 km lister på facaden.
Hvis vi skulle kede os, kan vi fx tænke videre over køkkenbordsklinker, terrasseopbygning, terrassebrædder, flisegange, lamper, gardiner, haveanlæg, indkørsel, cykelskur, siddevindueskarm, alkove, tyverialarm , tv og data – plus det, vi har glemt… 😉

Klar til elinstallation og opsætning af vægplader. Herpå følger loft og gulv.
Huset set fra vest i slutningen af byggeuge 29. I næste uge bliver den nederste kant forsynet med alu, og de kvadratiske, hvide WallTec-plader kommer op som underbeklædning

Det var alt for denne gang.
Tak fordi du læste med. Om alt går vel vender vi tilbage søndag d. 8. marts.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *