Uge 8-9 efter indflytningEndelig færdig med haveanlæg, lister og terrasse

Overskrifter forenkler ofte fakta, og sådan er det også her på Villa Hillsides blog.
Billeder kan manipulere en del med virkeligheden, og denne blog er ingen undtagelse.
Vi siger ikke det her for at forklejne vores indsats med huset og haven i de seneste 2 uger, men når sandheden skal frem, så er hverken haven, listerne eller terrasserne helt og aldeles færdige.

Billedet ovenfor er derfor et glansbillede af virkeligheden, så i det følgende vil jeg berette om, hvad der helt præcist er sket på vores matrikel siden sidste blogpost – hvad er det udrettet, og hvad mangler stadig?

Anlæg af have

For 14 dage siden var vi inde i en periode med virkelig godt og tørt vejr, og det var perfekt til anlæg af have. Vi havde entreret med profesionelle, da vi ikke selv magtede opgaven med de cirka 2200 kvm grund, og allerede i forrrige blogindlæg fortalte vi om deres indledende indsats.
Nu skulle arbejdet gøres færdigt, og det gik der yderligere 3 dage med for de 3 mand fra firmaet. Ikke hele dage, men alligevel en anseeligt antal arbejdstimer på trods af et stort maskinopbud.
Der er blevet afrettet, fræset, stennedlægningsfræset, tromlet, gødet, sået og tromlet igen. Det meste er foregået med maskiner, men der har været en del håndarbejde med kanter, spor mv. Angiveligt også lidt mere end normalt, da en helt ny maskine skulle køres ind, og det var ikke helt uproblematisk.
Når vi taler om anlæg af have, mener vi faktisk kun græsplæne, men vi har dog udtaget og markeret 4 større områder, hvor vi ved, at der skal være beplantning, og det er jo bare generende og spildt arbejde, hvis der kommer græs der også. Selve beplantningen af bedene regner vi med at udføre selv, men først til september.
Efter såningen fortsatte det fine og tørre vejr en god uges tid, men så kom regnen heldigvis, og det var godt for græsset, fordet skal helst i gang med at spire, inden der går alt for lang tid.

Den første fræsning efter grubning og planering

Fræsning og afretning langs flisekanterne

Første fræsning er ved at være afsluttet

Den spritnye italienske stennedlægningsfræser drillede lidt, men der kom vist styr på det

Sidste afretning med håndkraft, inden der skal sås græs

Græssåninger er i gang samtidig med at der stadig rettes af. De ujævne områder foran og bag maskinen er dele af de arealer, der er taget ud til senere beplantning

Et udsnit af den skitse til haveanlæg, vi fik lavet af en anlægsgartner. Vi følger kun dele af planen

Listebeklædning, sidste afsnit

Det er efterhånden ved at være nogle uger siden, at vi blev færdige med listebeklædningen på husets østside, dvs. ved carporten og ved hoveddøren. Årsagen er, at vi prioriterede at komme i gang med terrassen, sådan at vi havde et ordentligt underlag for arbejdet med facadelisterne.
Da terrassen efterhånden begyndte at tage form, kunne vi – endelig – komme i gang med listerne på husets nord- og vestside.
Fremgangsmåden er den samme: På den malede og fugede douglasplade opsættes først lodrette 12 mm klemlister pr. 60 cm. Derpå skrues en vandret trykimprægneret lægte, som er savet 15 grader skrå foroven, således at vandet kan løbe af. Også disse lægter skrues på pr. 60 cm – dog undtaget de steder, hvor der pga. vinduer og døre er nødt til at være en anderledes afstand.
Det første foto herunder viser, hvordan væggen ser ud, lige inden listerne kommer på.
Der er dog én forskel i forhold til den modsatte siden af huset: De lister, vi sætter op mod nord og vest, får et 20 graders snit i den ende, der vender nedad. Årsagen har med nedbør at gøre, for selv om også de her to vægge er overdækkede, så betyder den altdominerende nord-vestenvind, at væggen alligevel bliver sjaskvåd, når det regner.
Ellers er de såmænd bare om at få streget op til skruerne, så de kommer til at sidde så meget på en linie, som det kan lade sig gøre, og så få monteret listerne med den foretrukne afstand. Vi har valgt 8 mm, men har også valgt at fravige målet under hensyntagen til afslutningerne ved vinduer og døre. Hvis man gør det konsekvent, ses en ændring på en halv eller hel milimeter faktisk overhovedet ikke, og man er fri for at save og montere halve lister.
Listerne er som tidligere beskrevet rusavet Douglas i dimensionen 32 x 50 mm. De er leveret af Aros savværk på Djursland. De monteres med NKT rustfri A4 skruer str. 4,8 x 75.

Der mangler lige lidt maling, men så skulle væggen være klar til at få monteret listerne

Væggen er færdig. Der mangler blot en speciel savet liste, der hvor der sidder et strømudtag

Så er 200 små lister klar til montering hen over vinduespartiet

Listerne er nu på plads over vinduerne. I den højde har vi skønnet at det ikke er nødvendigt at save dem skrå. Det giver nemlig ikke den pæneste afslutning nedadtil.

Ser man godt efter, kan man se, at vi bruger en vandret liste som bund, når vi skruer listerne fast, og det giver den mest akkurate “bundlinie”

Her har vi taget fat på det sidste stykke facade, og når forarbejdet er lavet og listerne er savet og der er monteret skruer, så tager det ikke lang tid at sætte listerne op. Men sådan alt i alt er det en meget tidskrævende løsning at lave listebeklædt facade

Så er vestfacaden i princippet færdig. Der mangler kun sålbænk ved vinduerne. Vores plan er, at det skal være skifer.

Sådan endte det altså med at se ud. Vi er glade for løsningen, for vi synes træet tilfører huset noget liv og varme. På afstand synes vi, det ser raffineret og elegant ud, mens det på nært hold nærmere giver en rustik sommerhusstemning

Afslutningsvis lidt om økonomien i listeprojektet

Som ovenfor nævnt er det tidskrævende at opbygge en listebeklædt facade. Vi tog over, hvor håndværkerne slap, og det var med fuld isolering afsluttet med en vandfast douglasplade.
Alt i alt har vi monteret træbeklædningen på 20 løbende meter facade plus de ca. 12 meter hen over det store vinduesparti.
Der er indkøbt 1500 meter douglasliste til en pris af 15.000 kr.
Ca. 200 meter trykimprægnerede lægter og klemlister til 2.000 kr.
2000 rustfri A4 skruer og alm. montageskruer til ca. 3.000 kr.
Maling og fugelim ca 800 kr.
Samlet materialepris ca. 21.000,-
Hertil kommer en ukendt udgift til 4 sålbænke.

Til opsætningen har vi fået en del hjælp fra venner og familie. Alle dygtige gør det selv folk; en enkelt tilmed tømreruddannet.
Vi anslår, at der er brugt mellem 120 og 150 timer til projektet. Det svarer til én mand i 3-4 uger…

Terrassen

Hvor det kun er ubetydelige detaljer, der mangler ved listebeklædningen, er det lidt værre med terrasserne. På trods af at der er brugt utallige timer med at lægge brædder, så er vi ikke i mål endnu, og især vores indgangsparti lider hårdt under manglen på et ordentligt underlag. Her går vi stadig på nogle træplader fra byggeriet…
Heldigvis er den store terrasse færdig, og vi nyder i den grad, at vi kan gå lige ud fra alrum og stue uden at tage sko på og uden at falde en halv meter ned!
Vi er også meget tilfredse med vores valg af både træsort og læggeretning. Vi har jo valgt Cumaru brædder, og de har vist sig at være fornuftige at arbejde med og næsten stenhårde. Samtidig synes vi, de er flotte, både i tør og i våd tilstand.
Brædderne er lidt utraditionelt lagt vinkelret ud fra huset. Det virker bare SÅ rigtigt her hos os.
Med vores erfaring i at lægge brædderne er jeg virkelig godt tilpas med, at jeg ikke lagde dem i længderetningen, for det havde edderm…. givet udfordringer med det næsten 20 meter lange forløb!

Det er nok en smagssag, men vi er glade for retningen på brædderne. Det har været muligt at styre dem, så de ligger snor-lige, og vi har helt undgået grimme samlinger. Her på billedet er vi godt og vel halvvejs

I perioden har vi været begunstiget af dejligt vejr til længe efter spisetid, og her i aftensolens sidste stråler er vi kommet til afslutningen af den brede del af terrassen

Første del af den smalle terrassen – som egentlig er en gangbro, der forbinder terrassedørene til badeværelse og soveværelse med den store terrasse, er nu ved at være lagt. Brædderne er her 2,14 meter lange, og de afsluttes udadtil til en snor, så vi ikke behøver at save af dem af til slut. Indad bliver afslutningen usynlig pga listebeklædningen

Her er de sidste brædder lagt til gangbroen. At komme uden om søjlerne er en opgave, der kan klares med stiksav, rasp og sandpapir. Jeg har valgt en speciel løsning med de sidste brædder, som ikke er lange nok til at gå hele vejen igennem, men det vil jeg beskrive nærmere, når det forhåbentlig er afsluttet om 14 dage

Selv om vi ikke er helt færdige, er terrassen fuld anvendelig

De to træsorter og beklædninger står godt til hinanden og klæder huset godt

Som det ses mangler der stadig nogle afslutninger under terrassen, og vi mangler også at få savet enderne af den brede del

Der er heldigvis sket meget den sidste måneds tid, og hvor er det dejligt at slippe ud af byggepladstilstanden!

I går gik der en familie forbi vores hus, og sønnen spurgte sin far, om huset var helt færdigt nu. Faren svarede: ” Ja, det er det.” Sønnen afsluttede: “Det må være dejligt at bo der”. – Kvik lille fyr 😉

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *