Uge 4-5 efter indflytning

Alle gode kræfter – inklusiv fuld sol og varme – er sat ind på at få de ydre rammer op i niveau.
Billedet er sakset fra vores Instagramprofil villahillsidedk

Terrasse og havefliser plus det løse

Det må være Corona’en…
Vi bilder os ind, at de fleste normale mennesker efter en god måneds tid i det nye hus efterhånden er ved at være på plads. Det kunne vi godt lære noget af, men gør det bare ikke, for vi mangler stadig lamper i mange rum, har stadig håndklædet liggende ved siden af vasken og fordybningen til måtten i hall’en er stadig gabende tom.
Dette er bare nævnt som eksempler, og vi kunne fortsætte længe, hvis vi skulle have det hele med.
Det ER nok Corona’ens skyld det hele, men skidt med det, for vi er ved godt mod og slet ikke grebet af panik – blot af en smule træthed ind imellem. Alligevel er der blevet overskud til et nyt indlæg her i vores byggeblog.

Her i 4. og 5. uge efter vi er rykket ind i huset, har vi haft 2 store og altoverskyggende projekter: Det ene er opbygningen af træterrassen, som bliver trinbrædtet til haven, og det andet er fliselægningen på grunden.
Det kommer vi tilbage til, men først lige lidt om ophængning af billeder i et hus med fuldmurede vægge.

Det kunne ligne festlokalet efter en arabisk bryllup, men det er desværre mit kiksede forsøg på at hænge billeder op…
Billederne er købt i Saluhallen i Höganäs og hænger i vores alkove, som vi håber på bliver et kært tilholdssted for vores børnebørn

Når man har boet det meste af sit liv i et træhus, er bare det at hænge billeder op på en muret væg en udfordring. Fra start valgte jeg at droppe skruer og rawlplugs, fordi jeg synes, det laver for store skader på væggen, og så sviner det i øvrigt ad pommeren til.
Efter proportionalitetsprincippet om mindst mulig indgriben skulle stålsøm være den rigtige løsning. Snildt og diskret. Men ak… De blå stålsøm var utilregnelige, de bøjede, de fløj rundt og allerværst lavede et af dem murstenen til pulver i et område som en stor femmer. Et forsøg på at lave de mislykkede huller om til noget, man kunne putte en rawlplug i, mislykkedes.
NKT laver imidlertid en særlig slags hærdede stålsøm kaldet betonsøm. Dem har man en fair chance med! Mursten og fuger er forskellige, men i vores hus lykkedes det både at sætte betonsøm i mursten og i fuge. Stenen stadig var en udfordring, men fugen var en fornøjelse, og sømmet sidder solidt plantet!
Der måtte altså 2 gange 4 huller til, før projektet lykkedes. Heldigvis hang billederne i første forsøg lidt vel højt, så det var ikke helt spildt med 4 nye huller.
Udbedringen af skaderne fra de første huller blev som et forsøg gjort med Weber Multi 280 sokkelpuds og en grydesvamp. Pudset har fuldstændig samme struktur som vandskuringen og efter to gange maling er skaderne nu usynlige.
Ved ophængning af større ting som fx reoler og hylder må man selvfølgelig have gang i boremaskine og rawlplugs, men til selv større billedrammer holder betonsømmene fint.

Terrasse

Vores terrasse bliver en træterrasse, fordi det er den type, som bedst forbinder haven med huset. Den skal holde i mange år og skal derfor være solid og belagt med en robust træsort. Vi har valgt en konstruktion af 100×100 trykimprægneret tømmer med terrassebrædder af sydamerikansk Cumaru.
Da terrassen er meget lang, har vi lidt utraditionelt valgt at lade terassebrædderne gå vinkelret ud fra huset. Derved undgår vi samlinger og lange, lige linjer, som ofte er svære at få helt lige. Bræddelængden = terassens bredde er 4,26 meter.
Den underliggende konstruktion hviler på støbte sokler med mange fastgørelses- og justeringspunkter. Jeg vil forsøge at beskrive opbygningen trin for trin:

Vinkelret ud fra huset er der gravet render med cirka 30 cm dybde. Afstanden mellem renderne er 1,7 meter

Fra en betonkanon fyldes beton i alle render

Der spændes snore ud, og mens betonen er våd, sættes sokkelstenene ned i renderne og trykkes fast i korrekt højde. Der sættes 8 sokkelsten á 12x20x50 cm i hver af de lange render. I de korte sættes 4.

Betonbilens sidste slat beton blev lagt i en stak, og deraf blandede vi en lidt tyndere beton, som med en spand blev hændt ned i fundablokkene for at fylde dem. Gevindstykker på ca. 33 cm i længden (12 mm Ø) blev forsynet med en møtrik for enden, og den ende blev plantet knap 10 cm ned i den våde beton. Gevindstykkerne står med 49 cm mellemrum

Gevindstykket, som har en møtrik siddende som modhage nede i betonen, forsynes med endnu en møtrik og derpå en kraftig firkantskive, ca 5×5 cm. Dette skal bære de trykimprægnerede 100×100 bjælker

På toppen af bjælken bores først en fordybning på ca. 2 cm til møtrikken. Et 28 mm spadebor passede til de valgte skiver.
Først derefter bores hul helt igennem bjælken. Til 12 mm gevindstang skal der bores med et 14 mm snegle- eller spadebor. Nu kan bjælken justeres op og ned med møtrikken under bjælken, og med en topnøgle kan bjælken til slut spændes helt fast med den øverste møtrik. En lang top, der kan nå ned over de længste gevindstykker, fås til 40 kr i THansen

Jeg valgte at give bjælkerne flyvende stød (samlinger), og gjorde det forsvarligt ved at bruge en 20×8 cm sømplade på begge sider af bjælken. Samlingen får ekstra styrke, hvis den ikke sidder lige midt mellem to understøtninger

Så er den bærende del af terrassen næsten færdig. Gevindstykkerne, der stritter op over bjælkerne skal fjernes med en vinkelsliber (pas på ruderne!), og et par steder har bjælkerne en opadgående bule, der lige skal have en tur med elhøvlen.

Terrasseprojektet får nu en pause, for arbejdet med have, indkørsel og fliselægning presser sig på. Når der igen bliver luft til nogle timer på terrassen (ha-ha) vender vi tilbage med en beskrivelse af arbejdet med at lægge terrassebrædderne.

Flisebelægning

Vores plan for fliser, som alle måler 60×60, kan deles op i 4:
– Hele carporten belægges med 8 cm fliser
– Der anlægges en morgenterrasse på 3,6 x 3,6 meter ud for køkkenet
– Der lægges en 60 cm bred flisegang hele vejen rundt om huset, dog ikke hvor der er træterrasse.
– Der lægges en 120 cm flisegang fra carport til vej i hver side af indkørslen

Alle andre steder end i carporten er fliserne 6 cm tykke, og alle fliser er fra IBF.
Da de tungeste fliser vejer 65 kilo, er de ret umulige at lægge med almindelig håndkraft, så vi var heldige med, at vores murere havde tid i kalenderen til at bistå os med arbejdet. De er eksperter i afretning og har alt udstyret til arbejdet med fliserne. De medbragte også deres minilæsser, så vi let kunne flytte jord og sand og let kunne køre fliserne tættere på.

Vi startede fliselægningen ved morgenterrassen mod øst. Det gælder om at få stenene til at “gå op” i forhold til husets mål, så det er ikke ligemeget, hvor man starter

De første fliser er lagt ud på en bund af vibreret grus/sand, som er afrettet med skinner. Ind mod husets sokkel har vi valgt at have en afstand på ca 25 cm, og i det mellemrum skal der lægges knust granit. Der er forskellige meninger mht. om det er nødvendigt eller ej, men vi har gjort det, fordi vi synes, det ser pænt ud. Man kan heller ikke gå på de inderste 25 cm flise alligevel!

Der lægges muldjord op mod flisernes underlag, så sandet ikke skrider ud. Hverken når det vibreres eller senere

Fliseløfteren i funktion. Den griber sikkert omkring de tungeste fliser og kan lægge fliserne lige op og ned af de forrige. Uden den var det blevet nogle lange dage – og arme!

De fleste af hjælpemidlerne ses her: Poletgraveren, som den sarkastisk kaldes, vibratoren, jordloppen (stamperen) og bag trillebøren skimtes afretningsvognen, som bruges til at trække sand af på større arealer som fx her i carporten

Underlaget er afrettet, og de tunge fliser ryger på i en vældig fart. Jeg tror ikke, det tog meget mere end en times tid at lægge de 120 fliser i carporten. Forarbejdet er mere tidskrævende

Kollegaen tager imod flisen og giver den et par dask med en speciel gummihammer, så den kommer perfekt på plads.

Flisearbejdet er afsluttet og der er ialt lagt 350 fliser svarende til 126 m2. I selve indkørslen skal der lægges granitskærver, men det bliver først i næste uge


Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *