Terrasse og havefliser plus det løse
Det må være Corona’en…
Vi bilder os ind, at de fleste normale mennesker efter en god måneds tid i det nye hus efterhånden er ved at være på plads. Det kunne vi godt lære noget af, men gør det bare ikke, for vi mangler stadig lamper i mange rum, har stadig håndklædet liggende ved siden af vasken og fordybningen til måtten i hall’en er stadig gabende tom.
Dette er bare nævnt som eksempler, og vi kunne fortsætte længe, hvis vi skulle have det hele med.
Det ER nok Corona’ens skyld det hele, men skidt med det, for vi er ved godt mod og slet ikke grebet af panik – blot af en smule træthed ind imellem. Alligevel er der blevet overskud til et nyt indlæg her i vores byggeblog.
Her i 4. og 5. uge efter vi er rykket ind i huset, har vi haft 2 store og altoverskyggende projekter: Det ene er opbygningen af træterrassen, som bliver trinbrædtet til haven, og det andet er fliselægningen på grunden.
Det kommer vi tilbage til, men først lige lidt om ophængning af billeder i et hus med fuldmurede vægge.
Når man har boet det meste af sit liv i et træhus, er bare det at hænge billeder op på en muret væg en udfordring. Fra start valgte jeg at droppe skruer og rawlplugs, fordi jeg synes, det laver for store skader på væggen, og så sviner det i øvrigt ad pommeren til.
Efter proportionalitetsprincippet om mindst mulig indgriben skulle stålsøm være den rigtige løsning. Snildt og diskret. Men ak… De blå stålsøm var utilregnelige, de bøjede, de fløj rundt og allerværst lavede et af dem murstenen til pulver i et område som en stor femmer. Et forsøg på at lave de mislykkede huller om til noget, man kunne putte en rawlplug i, mislykkedes.
NKT laver imidlertid en særlig slags hærdede stålsøm kaldet betonsøm. Dem har man en fair chance med! Mursten og fuger er forskellige, men i vores hus lykkedes det både at sætte betonsøm i mursten og i fuge. Stenen stadig var en udfordring, men fugen var en fornøjelse, og sømmet sidder solidt plantet!
Der måtte altså 2 gange 4 huller til, før projektet lykkedes. Heldigvis hang billederne i første forsøg lidt vel højt, så det var ikke helt spildt med 4 nye huller.
Udbedringen af skaderne fra de første huller blev som et forsøg gjort med Weber Multi 280 sokkelpuds og en grydesvamp. Pudset har fuldstændig samme struktur som vandskuringen og efter to gange maling er skaderne nu usynlige.
Ved ophængning af større ting som fx reoler og hylder må man selvfølgelig have gang i boremaskine og rawlplugs, men til selv større billedrammer holder betonsømmene fint.
Terrasse
Vores terrasse bliver en træterrasse, fordi det er den type, som bedst forbinder haven med huset. Den skal holde i mange år og skal derfor være solid og belagt med en robust træsort. Vi har valgt en konstruktion af 100×100 trykimprægneret tømmer med terrassebrædder af sydamerikansk Cumaru.
Da terrassen er meget lang, har vi lidt utraditionelt valgt at lade terassebrædderne gå vinkelret ud fra huset. Derved undgår vi samlinger og lange, lige linjer, som ofte er svære at få helt lige. Bræddelængden = terassens bredde er 4,26 meter.
Den underliggende konstruktion hviler på støbte sokler med mange fastgørelses- og justeringspunkter. Jeg vil forsøge at beskrive opbygningen trin for trin:
Terrasseprojektet får nu en pause, for arbejdet med have, indkørsel og fliselægning presser sig på. Når der igen bliver luft til nogle timer på terrassen (ha-ha) vender vi tilbage med en beskrivelse af arbejdet med at lægge terrassebrædderne.
Flisebelægning
Vores plan for fliser, som alle måler 60×60, kan deles op i 4:
– Hele carporten belægges med 8 cm fliser
– Der anlægges en morgenterrasse på 3,6 x 3,6 meter ud for køkkenet
– Der lægges en 60 cm bred flisegang hele vejen rundt om huset, dog ikke hvor der er træterrasse.
– Der lægges en 120 cm flisegang fra carport til vej i hver side af indkørslen
Alle andre steder end i carporten er fliserne 6 cm tykke, og alle fliser er fra IBF.
Da de tungeste fliser vejer 65 kilo, er de ret umulige at lægge med almindelig håndkraft, så vi var heldige med, at vores murere havde tid i kalenderen til at bistå os med arbejdet. De er eksperter i afretning og har alt udstyret til arbejdet med fliserne. De medbragte også deres minilæsser, så vi let kunne flytte jord og sand og let kunne køre fliserne tættere på.
Be First to Comment