Uge 1 – 3 efter indflytning

Fotoet her er hentet fra vores Instagram-profil villahillsidedk og viser meget godt vores pointe med, at ikke alting behøver at være klar, når man flytter ind i et nyt hus. Vi har dog kun os selv at takke for situationen, som er presset, men ikke kritisk…

Værksted, viktualierum, lamper, lister, terrasse og test…

Indflytningen var et højdepunkt, en fest – dog uden gæster 😉 – og det har efterfølgende været fantastisk dejligt at tage bolig i huset og falde til. Det er helt afgjort et skønt sted at bo, og i de sidste 3 uger har vi hver morgen glædet os til en ny dag i de nye omgivelser.
Vi vil senere prøve at beskrive den fornemmelse, vi har af huset, i forhold til de forventninger og ønsker, vi har haft, men den fortælling må vente et par uger endnu. Mere påtrængende erfaringer og oplevelser trænger sig på.
At rykke ind i et nyt hus er på ingen måde “Bussines As Usual”. Vi har hver eneste dag haft RIGELIGT om ørerne, og det er der mindst 3 grunde til:

1. En flytning er i sig selv en udfordring
2. Et nyt hus er sjældent helt fuldstændigt færdigt, når man flytter ind
3. Vi har påtaget os en del opgaver, som et byggefirma normalt klarer for bygherren

De fleste, som forlader deres bolig, laver en form for oprydning og sortering, når de pakker ned. Det har vi også gjort, og vi er ved den lejlighed kommet af med en hel del af vores jordiske gods. I vores tilfælde har vores bohave herefter været placeret i depot i næsten to år .
Ved indflytningen skete der så det for os, at vi alligevel ikke kunne nænne at fylde vores spritnye hus med alt det “ragelse”, som vi havde taget med os fra tidligere. Derfor måtte vi sortere og kassere igen, og det har været en øvelse, der først og fremmest har kostet tid og spekulationer, men som også har krævet tid til etablering af depotplads.

Når man flytter ind i et helt nyt hus, er det formentlig helt normalt, at der er nogle ting, der endnu ikke er helt i orden fra byggefirmaets side. Det kan fx være ting, der ikke er nået, eller ting der skal laves om. Selv om det ikke er noget problem hos os, så mangler der fx nogle udvendige fuger, en skydedør skal gøres helt færdig, huset skal trykprøves, fiber og antenne skal lægges ind og bringes til at fungere, og som det værste hos os, så skal køkkenfirmaet tage sig sammen og se at få leveret de dele, som de ved forglemmelser, fejl og misforståelser ikke fik leveret første gang.

Hos os er det mest udfordrende dog, at vi har påtaget os temmelig mange opgaver; fordi vi syntes, de var interessante og fordi vi tænkte, at vi kunne spare nogle penge ved at gøre det selv. Det aspekt af indflytningen vil vi underholde lidt med her:
Vores dejlige og transparente hus viste sig hurtigt at kalde på nogle gardiner, så vi ikke i alle situationer og på alle tidspunkter blev fuld eksponeret for naboer og forbipasserende. Derfor kontakt til to gardinfirmaer, som seriøst og ordentligt præsenterede to forskellige løsninger for os. Det blev til rullegardiner, fordi det passede bedst til huset og til vores stil og behov. Det ser sådan ud:

Vi har samme type rullegardiner i hele huset. De største er i alrum/stue, hvor de måler 240 cm i bredden. I værelserne er de ekstra lystætte, og i enkelte vinduer har vi slet ingen gardiner. Fabrikatet er Faber, og vi er godt tilfredse, selv om der er et par reklamationer

Værksted

Det er ikke sådan, at værkstedet som mandens domæne er blevet opprioriteret, men da værkstedet dels er en forudsætning for, at vi kan gøre noget med værktøj og dels også skal tjene som ekstra depot og opbevaringsplads, så måtte der tidligt gøre noget ved det 16 m2 store rum (som vi i parentes selv har bygget færdig).
Nu efter 3 uger og 5-6 dages arbejde med det, er det endnu ikke færdigt, men det fungerer dog og er brugbart.

Der er lavet depot-hems bagest i værkstedet, og nedenunder er der hyldeplads. Højt placeret er der hylder med hjemmelavede hyldeknægte, men der er stadig masser af kasser, det venter på udpakning

Værkstedsbordet er lavet af en bøgebordplade til 700 kr fra Jem og Fix samt af overskydende byggematerialer og emballagetræ. Bordet er gjort fast til væggen og er virkelig solidt

Værktøjet er endnmu ikke kommet op på væggen, men bortset fra det er organiseringen ved at være på plads. Der blevet plads til bordtennisbord og 7 cykler plus en hel masse andet grej. Radiatoren kører via en rumtermostat som en del af husets gulvvarme.
Gulvet af massiv fyr skåner vi lige med pap lidt endnu, indtil vi har fået styr på belægningen udenfor

Viktualierum

Et viktualierum er også en slags depot, men da vores udgave ligger midt i huset uden mulighed for “koldluftventil”, så er det mere depot og “maskinhus” end egentlig viktualierum.
For at kunne fungere, var det nødvendigt med lidt bordplads og en masse hylder, og det fik vi så også et par dage til at gå med. Både hylder og bord er lavet af 61 x 300 cm 27 mm fyrtræsbordplader, og det hele er opsat på lister og lægter skruet fast i væggen. Det er rustikt og meget solidt.
Bordpladerne er savet på langs i 20, 30, 40 eller 50 cm bredde til hhv bordplader og hylder.

Hylderne i viktualierummer er her sat op, og forinden er de ludbehandlet og har fået 2-3 gange sæbe. Vi synes, de er pænere end hvide melaminhylder, og de er kun anelse dyrere. Endelig spreder de en skøn duft af fyr, lud og sæbe

Lamper

Vi har indtil videre kun fået hængt lamper op over køkkenøen og over spisebordet, så de fleste steder famler vi os stadig frem, når det er blevet mørkt. Man er vel nybygger…
Hvilke lamper, vi skal have på værelserne, i gangene, i bryggerset og i hall’en ved vi endnu ikke, men det er dejligt at vide, at der hvor de skal hænge, der er der også et lampeudtag. Det er lettere, og især flottere, når lamperne kan hænge direkte ned fra lampeudtaget i loftet, i stedet for at ledningen skal føres hen og ned gennem en svanehals.

Ved planlægningen besluttede vi præcis, hvor vores lamper skulle hænge, og elektrikeren har lavet lampeudtaget nøjagtigt på det sted. Det er ikke bare lettere, men det giver et meget mere rent look, end hvis ledningen skal føres ud fra udtaget og gennem en svanehals

Lister

Den helt store opgave for os lige nu er at få monteret de mange lister på facaden. Vi har selv udvalgt listerne hos et savværk på Djursland, og vi har selv bestemt træsort og dimension, men vi har aldrig arbejdet med listebeklædning før.
Listerne måler 32 x 50 mm og er i træsorten Douglas gran. Den er af nordisk oprindelse og er kendt for at være en stabil og modstandsdygtig træsort. Den er svagt rødlig og minder i udseendet noget om lærk. Kom den fra USA, ville den hedde Oregon Pine.
Arbejdet med monteringen kan udføres på mange måder – specielt omkring døre og vinduer. Efter råd fra vores egne håndværkere og fra venner og familie har vi fundet en måde at gribe det an på, og i løbet af de sidste 8 dage – og med kvalificeret hjælp fra et par gode venner – er vi faktisk kommet godt i gang.
Vi var spændte på, hvordan det ville komme til at se ud, men indtil videre er vi meget tilfredse og positive.

Listebeklædningen er sat i gang. Stadig spændte på resultatet!
Forarbejdet er vandfast plade, klemlister og vandrette lægter. Det hele sortmalet. Skruerne er 4,8 x 75 A4 rustfrit stål

Det begynder at ligen en væg, og vi synes, det ser godt ud!

Detalje: placering af stikkuntakt i listevæg.

Lige nu har vi lister allevegne og det roder… Der er stakke med skæve lister og med tynde lister og med tykke lister og med grimme lister foruden listerne med bomkant. Men på carportens bagvæg er der kommet styr på listerne, så nu kan vi se lyset forude 😉

På dette foto er carportens væg færdig (bortset fra en enkelt række skruer), og vi er gået i gang med indgangspartiet. Det blev en udfordring, for hvordan laver man lige afslutningerne ind mod døre og vinduer?

I gang med at løse opgaven… Vi valgte den mest enkle og nok mest elegante måde, idet vi droppede at lave en ramme rundt om vinduer og døre. Det blev for “sommerhusagtigt”. Derfor er de vandrette lister, man ser på billedet, kun midlertidige for at styre listerne, og de små stykker støtter blot disse samt tjener som målepunkter for sideværts afstand. Lyder lidt indviklet…!?

Det tog sin tid og sine hovedbrud, men vi er meget tilfredse med resultatet, som vi synes er både let og elegant.
Under vinduet kommer en sort sålbænk i mørk skifer eller alubeklædt krydsfiner

Fakta om listebeklædningen

Listerne er i ubehandlet dansk Douglasgran
Købt hos Aros Savværk på Djursland
Dimensionen er opgivet som 50 x 32 mm.
Listerne måler reelt ca. 47 x 31 mm, dog med store variationer i tykkelsen: fra 25 til 36 mm
De tykkeste har vi kunnet save ned til 31 mm på en bordsav
Ca 25 % har vi frasorteret pga afvigende mål, bomkant eller abnorm skævhed
Vi har bestilt og betalt ca 1400 m, men anslår at vi har modtaget mindst 25 % ekstra.
Listerne er opsat på den flade side med 8 mm afstand.
For at undgå at save listerne på langs mod fx vinduer (ser træls ud) har vi valgt at justere afstanden med
+/- 1 mm, hvilket højst kan anes i det færdige billede.
Skrueplacering og -afstand er opmålt individuelt, og de danner en 95 % ret linje.
Skruerne lige i øjenhøjde bliver senere placeret ved anvendelse af en aluskinne, som skrues fast og bruges som støttepunkt for boret.

Blower Door-test

Huset er i denne uge blevet trykprøvet med en såkaldt Blower Door-test. Der testes både ved over- og ved undertryk, og testen er den store eksamen for, om huset er opført ordentligt, hvad angår tæthed.
Vi bygger efter 2018-kravene, og her må der højst være et luftflow (utæthed) svarende til 1 liter luft pr. sekund. Vi fik målt et luftflow på 0,4 l/sek, hvilket vil sige, at huset også opfylder 2020-kravene (lavenergihus) , som er på max. 0,5 l/sek.
Teknikeren, der udførte testen, havde følgeskab af en arkitekt, der skulle påse, at huset var opført efter den ansøgning, der var grundlag for byggetilladelsen. Tilsyneladende havde han ingen indvendinger, så hans kommentarer og Blower Door-testen kan forhåbentlig danne baggrund for den endelige energimærkning af huset.
Arkitekten var i øvrigt så venlig at rose husets arkitektur, og han gav uopfordret udtryk for, at det var et spændende hus med mange gode detaljer. Dejligt at høre det fra en fagmand!

Fliser, terrasse og haveanlæg

Ret forude venter nye opgaver.
Der er allerede ankommet 20 tons fliser til hhv gange rundt om huset, en lille morgenterrasse ved køkkenets terrassedør og til carporten. De måler alle 60×60 cm og er 6 cm i tykkelsen, bortset fra dem til carporten, som er 8 cm tykke.
Heldigvis har vi en aftale med vores murere om hjælp til at få dem lagt. De er eksperter i sådan noget også, og de har materiellet til at tumle de 65 kg tunge fliser. Indenfor ca 14 dage skulle det projekt gerne være overstået, så havearbejdet kan gå i gang.

På en af de mange skønne forsommerdage ankom en lastbil med 20 ton fliser

Apropos havearbejde så har vi fået udarbejdet et udkast til, hvordan det kunne laves. Det er en fin plan, men firmaet var ret dyre mht. udførelsen. Vi har derfor lavet en aftale med et andet firma, som vi ved laver noget flot arbejde og som ikke er helt så dyre. De kommer og grubber i 1,1 m dybde, fræser, finplanerer jorden, afsætter bede, gøder, sår græs og tromler. Det skulle gerne gøres inden primo juni, ellers risikerer vi, at der går for meget sommer i den, og græsset får for svære betingelser.

De indledende manøvrer til terrassen. Der er desværre lang vej, inden vi på en dejlig sommerdag kan indvie den med en kold øl!

Terrassen er et af de næste store projekter, og det skulle gerne sættes i gang om cirka 14 dage, når vi er færdige med listebeklædningen. Vi har dog allerede sat af til højden på de fundablokke, som skal være fundamentet til de 100×100 trykimprægnerede strøer, som terrassebrædderne skal skrues fast i.
I dag skal jeg have målt ud til fundablokkene og have gravet render til betonen, så vi kan få sat fundamentet i morgen. Der bliver 45 meter fundament, så der er bestilt en betonkanon til at levere betonen.
Når jeg kommer i gang med selve arbejdet, skal jeg forsøge at beskrive, hvordan terrassen bliver bygget op.
Håber min plan er god, og at den også holder i praksis!

2 Comments

 1. Lars E said:

  Først tak for en meget spændende og udførlig blog…
  Jeg vil gerne spørge jer om hvordan douglaslisterne opfører sig nu hvor de har været sat op i noget tid? – Slår/vrider de sig, og hvordan med farven?

  På forhånd tak for svar 🙂
  Vh Lars

  januar 4, 2021
  Reply
  • Lars said:

   Hej Lars
   Tak for din interesse for vores blog og vores hus.
   Jeg bliver irriterende nok spammed meget fra udlandet, så jeg har desværre overset dit spørgsmål.
   Men hvor om alting er, så opfører douglaslisterne sig eksemplarisk. Der er ikke den mindste bevægelse i dem, så de sidder fortsat lige så snorlige (!), som da de blev sat op.
   Mht. farven, så er listerne bleget en anelse, der hvor de får mest lys og regn, men det er ikke i en sådan grad, at det fanger øjet. Så det må siges at være godkendt, og vi er overhovedet ikke begyndt at spekulere over, om vi skal give dem en gang olie eller lignende.
   Mon du skal i gang med noget tilsvarende?
   Mvh Lars

   januar 19, 2021
   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *