Uge 12 – 13 efter indflytning

Landingsplatformen færdig!

Landingsplatform eller velkomstrampe? Trappetrin eller terrasse? Det er lidt svært at sætte navn på vores nyeste tiltag, men helt sikkert er det, at det er superdejligt at kunne betræde fast grund på vej ud og ind af husets to yderdøre. Hidtil har vi gået på vippende byggeplader, så det her er et fremskridt!

De sidste 14 dage er gået stille og roligt, og det er faktisk kun terrassebrædderne ved hoveddøren, der er blevet arbejdet med. Vejret er også blevet tiltagende dårligt, men det lykkedes lige akkurat at blive færdig med det lille terrasseprojekt, inden stormen og regnen gjorde det nærmest umuligt at gøre noget udenfor.

Herunder følger et lille indslag om, hvordan en terrasse – også – kan bygges op. Metoden er mindre bombastisk, end den vi brugte ved vores store terrasse (se tidligere indlæg), men lettere, billigere og forhåbentlig lige så solid…

Jeg har valgt en konstruktion med stolpefødder, som bærer et bjælkelag af trykimprægneret 100×100 tømmer. Terrassebrædderne går på langs af huset og er knap 6 meter lange.
Terrassens bredde er 2 meter og 25 cm. Med to rækker á 11 stolpehuller blev der 180 cm mellem hver stolpes understøtning, hvilket en 100×100 bjælke fint kan klare. Mellem bjælkerne blev der præcis 50 cm, hvilket er det anbefalede.
Stolpebærerne lavede jeg af sand- (3 dele) og cementrester (1 del) fra byggeriet og tilsatte lidt knust granit. Det hele blev blandet op med vand i en trillebør og rørt godt sammen med en skovl. Simpelt….

De 11 stolpehuller har en dybde på cirka 55 cm. Jeg har studeret de mange gode råd de findes på nettet, og alle nævner, at man bør gå ned i frostfri dybde (90 cm)… Hvorfor alt, hvad man kan købe af færdige stolpebærere, så er 40-60 cm, er mig en gåde!
I vores tilfælde er vi tæt på huset og helt trygge ved den valgte dybde på 55 cm. De gule snore er sat op, så gevindstængernes færdighøjde er PRÆCIS under snoren og lige ved de mærker, jeg med tusch har sat for hver 50 cm. Det er let at arbejde med

Her er støbearbejdet færdigt. Gevindstængerne er sat i 5-10 minutter efter, cementblandingen er hældt i hullet. Gør man det tidligere, synker de nedad. Gør man det ret meget senere – gør man det ikke…!
Også i denne del af fasen betaler præcision sig. Hullerne i bjælkene kan bores efter samme skabelon, og gevindstængerne skal ikke efterfølgende afkortes med vinkelsliber. Det er nemlig et modbydeligt og farligt job, når man er omgivet af glas!

Bjælkerne er nu fastgjort til gevindstængerne i den rette højde. Ud over et 14 mm hul til gevindstangen er der ved hvert stolpested boret et 26 mm hul cirka 25 mm ned i bjælken, så skive og møtrik forsænkes under overfladen. Som det ses her der rullet murpap ud på bjælkerne, så de beskyttes mod nedbør.

Som man kan se, så er lange terrassebrædder sjældent helt lige, men det er ikke noget problem at få dem rettet op. Jeg bruger en afstandsklods (6 mm) og begynder i den ene ende. Ved hjæp af en stærk skruetvinge og et 90 gr. beslag trækkes brædtet på plads for hvert sæt skruer. Til sidst kan man bruge en trækile til at få brædtet udad. De 22 stk 5×80 mm rustfri skruer klarer presset fint. Brædderne er i øvrigt i det hårde og tunge Cumaru-træ, som vi også brugte til terasserne på havesiden af huset

Indgangspartiet er nu endelig færdig, og vi synes det pyntede! Jeg afsluttede med en planke, som jeg savede ned til 8 cm bredde og skruede fast på højkant fortil, så stolpekonstruktionen skjules

Det er en sand fornøjelse at kunne gå “skoløs” fra hoveddøren og over i værkstedet. I øvrigt er det overraskende, at træet tørrer hurtigere efter en regnbyge, end fliserne gør. En lille halv times tid med bare en smule sol, så er træet tørt!

Sommerferie!

Nu går vi altså på sommerferie – og derfor sker der ikke noget her på byggebloggen den næste måneds tid!
Vores sommerferie sidste år blev lidt ukoncenteret, og også forkortet af at vi skulle hjem og starte byggeriet, så i år vil vi af sted og nyde tilværelsen. Om coronaen vil…
Keep in touch!


8 Comments

 1. Jakob said:

  Hej med jer,

  Det er yderst interesant læsning om jeres fine hus.
  Vi går selv med byggetanker og søger derfor inspiration samt hvad de forskellige ting koster.
  Det størrelse hus i har fået lavet, hvad koster det ialt uden grund?

  På forhånd tak

  Jakob

  januar 18, 2021
  Reply
  • Lars said:

   Hej Jakob!
   Tak for dit indlæg og tak for den positive feedback på vores blog & byggeri.
   Det er rigtig farligt og svært at komme med en pris på sådan hus. Det er det, fordi modtageren ikke har en chance for at vide, hvad der er indeholdt i prisen. Så du får ikke et facit, men da vi godt kan huske, hvordan vi dengang selv tænkte om huspriser, så vil vi gerne komme med nogle erfaringer, som måske kan lede dig lidt på vej i den økonomiske udfordring…
   De billigste byggefirmaer reklamerer med kvadratmeterpriser helt ned til 10.000 kr/M2. Det skal såmænd nok passe, at der kan bygges hus til den pris, men jeg tror ikke, det bliver gjort! Hvem vil bygge et helt nyt hus i de kedeligste sten, med 230 cm til loftet, gipsvægge med filt, plasticgulv, rustiklofter, det allerbilligste inventar, få og små trævinduer osv osv.? Hvis økonomien er så begrænset, er de fleste nok så kloge, at de vælger et brugt eller mindre hus, som har lidt mere sjæl og kvalitet.
   Så der skal mere til! På nettet har vi set en tommelfingerregel, som sagde 11.000,- pr. m2 plus en million kroner for et “almindeligt” hus. Det er 3,2 mio for et 200 m2 hus, og det er efter vores mening et retvisende beløb.
   Det passer ikke helt med vores byggeri, for vi har nok hævet på kvalitet og udstyr, og vi har også flottet os med 216 m2 bolig, 65 m2 carport og hobbyrum og 40 m2 overdækkede arealer.
   Til gengæld har vi selv arbejdet på huset i det, der svarer til et helt årsværk (arbejdsmand, malerarbejde og diverse specialopgaver som bl.a. listebeklædning), og vi har selv forhandlet en del materialeleverancer hjem. (Gad vide om det blev billigere af det??)
   Min egen tommelfingerregel for et hus i stil med vores ligger nærmere på 16.000,- pr. m2 beboelse, 8.000,- pr. m2 for carport og hobbyrum, og 5.000,- pr. m2 for overdækkede arealer. Til de priser skal selvfølgelig lægges byggegrund og haveanlæg, men bygherre skulle gerne slippe for at gøre ret meget selv.
   Det løber altså hurtigt deropad, men vi skal understrege, at man kan få bygget et fint hus for mindre – dog næppe for 10.000 pr. m2!
   Med venlig hilsen
   Ulla og Lars

   januar 19, 2021
   Reply
   • Thomas Kristensen said:

    Hej,

    Først og fremmest, tak fordi du deler ud af erfaringen.

    De 16000,- er netto m2?

    Vi har kigge og regnet lidt – godt nok med ca 15000 pr m2. Vi blev dog oplyst, at det var pr brutto m2. Der kan vi så kan trække 17-20% fra før, at vi har netto m2.

    Så bliver det altså lidt en anden pris 🙂

    Vh Thomas

    februar 7, 2021
    Reply
    • Lars said:

     Hej Thomas
     Jamen selv tak! Vi havde selv stor glæde og gavn af at læse byggeblogs, da vi var startfasen, så ud over, at det faktisk er ret interessant at skulle formidle de indhøstede erfaringer, så ser vi det også som en slags pay-back.
     Vores egen anslåede byggepris på 16.000,- pr m2 er for BRUTTO m2. Altså for huset helt ud til yderkanten af fundamentet! Det er ekstremt sjældent, jeg har set beregninger, som tager udgangspunkt i nettotallet.
     Vores bruttoareal er 216 m2, og i vores tilfælde giver det ca 180 m2 nettoareal. Og præcis, som du nævner det, er det et “tab” på 17 %.
     Det er selvfølgelig et smerteligt tab af plads, men samtidig forklaringen på, at husets energiudgifter er så små, som de er.
     Jeg vil dog lige tilføje, at en fuldmuret hus som vores tager godt for sig af kvadratmeterne. Havde vi bygget et topisoleret træhus i stedet, var vi kommet noget længere ned end de 17%.
     For at gøre kvadratmeterprisen færdig, så er det ved at være 2 år siden, vi fik vores byggetilbud hjem. Desværre for jer, så er byggepriserne gået den forkerte vej siden. Håndværkere og byggefirmaer har travlt, og det smitter af på priserne.
     Mvh Lars

     februar 8, 2021
     Reply
 2. Lisa said:

  Hej,
  Vi er lige igang med at bestille en orange dør og det er enormt svært at fornemme de forskellige nuancer på nettet. Må jeg spørge om I kan huske hvilken Ral- kode jeres dør har?
  Mvh Lisa

  januar 25, 2021
  Reply
  • Lars said:

   Hej Lisa
   Vores dørs farve hedder Pure Orange og har RAL-kode 2004.
   Den er virkelig orange, og vi synes, den er skøn.
   Skulle vi endelig ændre noget, ville vi nok skrue en anelse ned for krudtet, i stedet for at skrue op 😉
   Billederne i vores blogpost fra byggeuge 29 giver et ret troværdigt indtryk af farven.
   Mvh Lars

   januar 25, 2021
   Reply
 3. Jeg er lige faldet over denne blog. Virkelig spændende at gennemgå jeres byggeproces og sikke et flot hus!

  november 30, 2022
  Reply
  • Lars said:

   Hej Jacob
   Tak for din kommentar. Dejligt at høre, at der fortsat er nogen, der har glæde af at læse vores blog.
   Efter næsten 3 år i Villa Hillside kan vi fortælle, at huset er præcis, som vi håbede.
   Mvh Lars

   november 30, 2022
   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *