Uge 12 – 13 efter indflytning

Landingsplatformen færdig!

Landingsplatform eller velkomstrampe? Trappetrin eller terrasse? Det er lidt svært at sætte navn på vores nyeste tiltag, men helt sikkert er det, at det er superdejligt at kunne betræde fast grund på vej ud og ind af husets to yderdøre. Hidtil har vi gået på vippende byggeplader, så det her er et fremskridt!

De sidste 14 dage er gået stille og roligt, og det er faktisk kun terrassebrædderne ved hoveddøren, der er blevet arbejdet med. Vejret er også blevet tiltagende dårligt, men det lykkedes lige akkurat at blive færdig med det lille terrasseprojekt, inden stormen og regnen gjorde det nærmest umuligt at gøre noget udenfor.

Herunder følger et lille indslag om, hvordan en terrasse – også – kan bygges op. Metoden er mindre bombastisk, end den vi brugte ved vores store terrasse (se tidligere indlæg), men lettere, billigere og forhåbentlig lige så solid…

Jeg har valgt en konstruktion med stolpefødder, som bærer et bjælkelag af trykimprægneret 100×100 tømmer. Terrassebrædderne går på langs af huset og er knap 6 meter lange.
Terrassens bredde er 2 meter og 25 cm. Med to rækker á 11 stolpehuller blev der 180 cm mellem hver stolpes understøtning, hvilket en 100×100 bjælke fint kan klare. Mellem bjælkerne blev der præcis 50 cm, hvilket er det anbefalede.
Stolpebærerne lavede jeg af sand- (3 dele) og cementrester (1 del) fra byggeriet og tilsatte lidt knust granit. Det hele blev blandet op med vand i en trillebør og rørt godt sammen med en skovl. Simpelt….

De 11 stolpehuller har en dybde på cirka 55 cm. Jeg har studeret de mange gode råd de findes på nettet, og alle nævner, at man bør gå ned i frostfri dybde (90 cm)… Hvorfor alt, hvad man kan købe af færdige stolpebærere, så er 40-60 cm, er mig en gåde!
I vores tilfælde er vi tæt på huset og helt trygge ved den valgte dybde på 55 cm. De gule snore er sat op, så gevindstængernes færdighøjde er PRÆCIS under snoren og lige ved de mærker, jeg med tusch har sat for hver 50 cm. Det er let at arbejde med

Her er støbearbejdet færdigt. Gevindstængerne er sat i 5-10 minutter efter, cementblandingen er hældt i hullet. Gør man det tidligere, synker de nedad. Gør man det ret meget senere – gør man det ikke…!
Også i denne del af fasen betaler præcision sig. Hullerne i bjælkene kan bores efter samme skabelon, og gevindstængerne skal ikke efterfølgende afkortes med vinkelsliber. Det er nemlig et modbydeligt og farligt job, når man er omgivet af glas!

Bjælkerne er nu fastgjort til gevindstængerne i den rette højde. Ud over et 14 mm hul til gevindstangen er der ved hvert stolpested boret et 26 mm hul cirka 25 mm ned i bjælken, så skive og møtrik forsænkes under overfladen. Som det ses her der rullet murpap ud på bjælkerne, så de beskyttes mod nedbør.

Som man kan se, så er lange terrassebrædder sjældent helt lige, men det er ikke noget problem at få dem rettet op. Jeg bruger en afstandsklods (6 mm) og begynder i den ene ende. Ved hjæp af en stærk skruetvinge og et 90 gr. beslag trækkes brædtet på plads for hvert sæt skruer. Til sidst kan man bruge en trækile til at få brædtet udad. De 22 stk 5×80 mm rustfri skruer klarer presset fint. Brædderne er i øvrigt i det hårde og tunge Curamu-træ, som vi også brugte til terasserne på havesiden af huset

Indgangspartiet er nu endelig færdig, og vi synes det pyntede! Jeg afsluttede med en planke, som jeg savede ned til 8 cm bredde og skruede fast på højkant fortil, så stolpekonstruktionen skjules

Det er en sand fornøjelse at kunne gå “skoløs” fra hoveddøren og over i værkstedet. I øvrigt er det overraskende, at træet tørrer hurtigere efter en regnbyge, end fliserne gør. En lille halv times tid med bare en smule sol, så er træet tørt!

Sommerferie!

Nu går vi altså på sommerferie – og derfor sker der ikke noget her på byggebloggen den næste måneds tid!
Vores sommerferie sidste år blev lidt ukoncenteret, og også forkortet af at vi skulle hjem og starte byggeriet, så i år vil vi af sted og nyde tilværelsen. Om coronaen vil…
Keep in touch!


Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *