Byggeuge 10. Sten på sten

Byggeuge 10 blev karakteriseret ved to ting: Mursten og mursten – i den nævnte rækkefølge 😉
Det er ganske enkelt imponerende, så mange mursten, der går til et fuldmuret hus. Vi har modtaget 2 hele lastvognstræk med i alt 65 ton sten, og vi kommer nok til at bruge 90 % af dem.
Det svarer til over 25.000 sten alene til bagmure og skillerum, og det passer meget godt med, at murerne anslår, at der i alt skal bruges omkring 46.000 sten til hele byggeriet.

Muren mod vsv med de to højtsiddende vinduer ved soveværelse og walk-in er nu opbygget. Det lader det til, at vi har været heldige med placeringen af dem, for de har den helt rigtige højde.

Nok om stentælling… Det var beregnet, at der skulle bruges 6 uger til arbejdet med de røde sten, men da der efterhånden er muret godt 80%, ser det ud til, at vi bliver færdige i den kommende uge. Da der har været en del dage, hvor firmaet har arbejdet andetsteds, tyder der på, at vi klarer det på 5 uger.
Og det gør vi vel at mærke ikke på grund af godt arbejdsvejr, men på trods af! Det har regnet heftigt i september, som her i Syd- og Sønderjylland har sat kedelige rekorder med nedbørsmængden.
Men murerne er handlekraftige og har konstrueret en mobil overdækning med byggeliften, således at de kan stå i nogenlunde tørvejr, uanset hvor vildt det øser ned.
Dette gælder desværre ikke for arbejdsmanden, som må fjolle omkring på pladsen med sten, mørtel, affald osv., men han nyder det, for han synes, huset bliver så flot og godt!

Villa Hillside ved afslutningen af byggeuge 10. Huset begynder at hænge sammen.

Der kommer flere fotos fra ugen længere nede, men først vil jeg lige berette lidt om, hvad der ellers har rørt sig i ugen med relation til byggeriet:

Inventar:
Vi har været forbi hos Svane Køkkenet for at lige få nogle ting på plads. Desværre havde de endnu ikke hørt fra køkkenmontøren, hvad han sagde til vores udspil mht. arbejde og pris på opstilling af selve køkkenet. Der er stadig lang tid til, men det vil være rart at få helt faste aftaler om det.
Vi har overvejet en antracitfarvet sokkel til køkkenet, men vi går tilbage til den hvide, idet vi håber på, at gulvklinkerne kommer til at give lidt farve og liv til det hvide look.
Der er sket det, at en stikkontakt og afbryder er blevet placeret, så de bliver delvis skjult af skabene i walk-in’et. Vi løser det pragmatisk ved, at begge sider i walk-in bliver cirka 10 cm kortere, så der bliver et mellemrum, hvor man kan komme til kontakterne. Lidt ærgerligt, men det er, hvad der sker, når man bygger efter både en el-plan, en inventarplan og selve plantegningen.

Gulvklinker:
Diverse forhandlere af klinker er igen blevet besøgt, og vi nærmer os måske noget, vi synes om, og som passer til huset og inventaret. Vi har fravalgt de ellers populære men kolde, grå klinker, og vi går nu efter noget med en brun tone. Det kan være sandfarvede eller tobakfarvede, som, vi tror, vil stå godt til det trægulv, vi ønsker.
Sorte klinker, som ligner skifer, har vi dog ikke helt afskrevet, og den endelige beslutning tager vi nok først, når vi endelig har bestemt, hvilket trægulv, vi skal have.

Skorsten og blank mur:
Vi har jo valgt den flotte og lidt dristige Petersen D48 til skorstenen og til den rå mur i entre og køkken. Men fugen…? Murerne tænkte egentlig en lys, grå fuge, men vi hælder mere til en antracitfarvet fuge. Da det færdige udtryk er temmelig afhængig af fugen, gør vi nok det, at vi får murværket op med udkradset fuge, og så kan murerne senere lægge den helt rigtige fuge i. Der er nemlig det ved det, at hvis vi vil have en mørk fuge, bliver det en funktionsmørtel, som ikke tåler regnvejr under opbygningen, så det kan ikke laves, før der kommer tag på huset.

Farve på døre:
Til hoveddøren har vi allerede valgt en varm orange kulør. Vi kæmper lidt imod tendensen med hvid, grå og sort, fordi vi synes, det bliver for trist og “stille”. Men det er en svær kamp, for de tre “farver” har vind i sejlene for tiden. Vi spøger lidt med, at det blev en orange hoveddør, fordi den røde allerede var taget af en genbo 😉
Indvendigt går vi nok forsigtigt med massive, hvide døre. Men de tre skydedøre ved kontoret, i stuen og mellem entre og bryggers, skal have en farve, som godt kunne blive en støvet blå, måske RAL 5001. Skydedørene er udenpåliggende dvs. at de ikke forsvinder ind i væggen, så de bliver meget markante og synlige altid.

Underbeklædning:
Det er projekteret, at underbeklædningen under overdækningerne og i carporten skal være Troldtekt. Håndværkerne er imidlertid bekymrede for, hvordan disse plader opfører sig på sigt mht. formfasthed, farve og tilsmudsning, så de har foreslået noget andet: WallTec
WallTec er et dansk produkt, der bliver lavet hos ScanTec i Gesten i Sydjylland. Det er en compact-laminat i stil med dem, man bruger til køkkenbordplader. Her er det knaldgodt!
Det lyder altså som det helt rigtige, idet det er formstabilt og fuldstændigt uangribeligt af vand og fugt. Sådan siger firmaets hjemmeside i hvert fald, men vi har ikke fundet noget, som har kunnet verificere dette. Bare det at finde en forhandler, er et problem, og det er jo lidt mystisk…
Skulle nogen derfor have gjort erfaringer med WallTec pladen, hører vi meget gerne fra jer!

2 Comments

 1. Betty Ellebæk said:

  Hej Ulla og Lars
  Det er meget interessant, at følge jeres byggeri og ikke mindst jeres overvejelser vedr køkkeninventar, trægulv, klinker m.v.
  Det må være godt, at bygherren også er arbejdsmand og kan følge byggeriet på aller tætteste hold. Det må bla give et helt særlig tæt forhold til huset – længe inden indflytning og forvandling fra en byggeplads til jeres nye hjem,.

  oktober 12, 2019
  Reply
 2. Lars said:

  Hej Betty
  Tak for dit indlæg. Dejligt, at I stadig følger med her på siden.
  Jeg håber, at I er ved at komme godt på plads i jeres nye hus, og at det lever helt op til jeres ønsker, drømme og forventninger.
  Ved lejlighed vil vi kigge forbi og se det med egne øjne – vi kan stadig nå at hente erfaringer!

  oktober 14, 2019
  Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *