Byggeuge 9. Mere bagmur og skillevæg.

Første milepæl i byggeuge 9 var dette stykke ydervæg i højre side af billedet. Den rummer den længste side af vores vinkel- siddevindue i kontoret, og det er en god fornemmelse at tænke på, hvordan vi kan sidde der om eftermiddagen og nyde solen, lyset og udsigten over den store have og fællesområdet bagved.

Det blev endnu en uge med masser af mursten og mørtel. Vi fortsatte med ydermure og skillevægge i værelsesafdelingen samt med viktualierummet og alkoven. Det er et lidt langsommeligt arbejde, idet der er mange og store vinduer og en del døre. Disse forhindringer sætter murernes arbejde noget ned i tempo, når der skal indmures overlæggere og afstivninger, og der skal bruges et hav af forskellige størrelser sten i åbninger, karme, hjørner, fortandinger osv.
Men det er alligevel gået fint, og vi har nu en god fornemmelse af værelsernes og kontorets størrelse og udformning. Vi var godt nok lidt betænkelige ved at se vinduesåbningernes størrelse og måtte lige tjekke tegningen en ekstra gang, men alt er, som det skal være! Vi har jo netop ønsket os meget lys og et godt udsyn, og i øvrigt kommer vinduerne til at virke mindre, når de bliver monteret og rammerne dækker en god del af lysåbningen.
Men den endelige konklusion på, om vi har projekteret korrekt, må vente til huset står helt færdig.

Det næste store projekt i denne uge var opførelsen af denne gavlmur, som rummer værelsernes to store hjørnevinduer og det store gulvvindue for enden af gangen. Vinduernes langs side måler 3 meter og den korte korte 1,44 m. Vindueshøjden er til gengæld kun 81 cm, og derfor vil vinduerne være med til at forstærke det indtryk af lave, langstrakte dimensioner, som vi har ønsket.
Ugens sidste større projekt var opmuringen af skillevægge på venstre side af gangen i værelsesfløjen. Med den fik vi lukket af til badeværelset og den ene værelse, og vi fik gjort konturen færdig til de to små rum, der vender ud mod alrummet:
Alkoven til venstre og viktualierummet til højre.

Der skal stadig træffes beslutninger

Selv om vi efterhånden synes, vi har truffet tilstrækkelig mange beslutninger, så kræver byggeriet fortsat vores stillingtagen. Jeg kan godt indrømme, at jeg i det daglige normalt ikke har noget imod, at der af og til skal købes noget nyt grej eller nogle tingester, men igennem sådan en byggeproces skal jeg love for, at jeg får min lyst styret. Jeg orker næsten ikke at sætte mig ind i flere områder og kan lige pludselig godt forstå, at nogen tænker “Vi køber sgu et færdigt hus!”
Nå, men vi må gøre det, der skal gøres…

Zink eller alu?

Farven og udførelsen af zink på facaden har vi tænkt over i noget tid. Vi kom frem til, at vi ønskede en mørk, antracitfarvet overflade, hvor de smalle partier (murkrone, stern, vindskede etc.) udføres med liggende false, og inddækningen af den høje del af huset udføres med lodrette, stående false.
Selvfølgelig var det ønske ikke indeholdt i husets pris, men blikkenslageren foreslog, at vi i stedet fik det udført i alu, idet det var et billigere materiale end zinken. Faktisk kunne vi få den gode udførelse lidt billigere end en ubehandlet, blank zink.
Efter lidt research på emnet nikkede vi ja til aluminium. Det er ikke lykkes mig at finde noget, der taler imod anvendelsen af alu; nærmest tværtimod, idet mørk alu skulle holde bedre på farven end zink, som har en tendens til at oxydere, hvis det ikke effektivt afvaskes med regnvand.

Skorsten og brændeovn

Vi har forlængst besluttet, hvilken brændeovnsindsats, vi skal have (se evt. vores post fra 13. maj 2019) og hvilken sten, skorstenen skal mures op i, men herudover er der mange andre beslutninger, der skal tages, inden håndværkerne kan gå i gang.
Derfor har vi lavet en lille skitse, som præcis – håber vi – gør rede for, hvordan vidunderet skal se ud:

Tegning af skorsten og pejseindsats med – forhåbentlig – alle relevante mål og oplysninger.
NB at der er en lille tegnefejl ved friskluft-rørføringen. Man er vel bare en amatør 😉

Stenene til skorstenen bliver i øvrigt Petersen D48, som er en meget spændende brun/sort/rød sten, der er toppet op med en smule gult også…
Vi så stenen ved Nexus CPH på Kalvebod Brygge, og vi overvejede faktisk på et tidspunkt, om hele huset skulle mures med den sten, men vi turde ikke, og i øvrigt er den ikke helt billig!
Men nu får vi den som skorsten og som blank mur i entre og på endevæggen i køkkenet.

El og kontakter

Vi har ikke været helt på forkant med elplanen, så vi nåede ikke at tænke på, om vi skulle have specielle usb-kontakter på udvalgte steder. I sidste øjeblik er vi dog kommet til den konklusion, at med det antal dimser, vi har, som kræver opladning via usb, så må vi gøre noget ekstra her.
Derfor har vi fået tilføjet et antal ekstra stikkontakter med usb A og C. Det sidste nye er , at der er kommet et C til, hvilket er en særlig hurtig usb-forbindelse, og den har LK i deres Fuga sortiment. Om det er en fremtidssikret løsning, tvivler jeg på, men den får nok sin tid, og herefter kan man altid skifte enheden ud til noget andet.
Herudover har vi fået 4 eller 5 højtplacerede strømudtag beregnet til fx Sonos højttalere.

3 Comments

 1. Mark Ankerlund said:

  Flot byggeri Har i rulleskift i vindueskarmene eller hvad ? Kan ikke rigtig se det.

  september 20, 2020
  Reply
  • Lars said:

   Hej Mark
   Tak for din interesse for vores byggeprojekt, som – heldigvis – er afsluttet nu. Sådan da…
   Vi har ikke rulleskifte i vindueskarmene. Vi ønskede et no-nonsense udtryk, så vi talte murerne fra et fremtrukket rulleskifte, som de ellers plejede at lave det.
   På billederne i byggeuge 9 kan du godt ane, hvordan det laves, og selv om jeg ikke er fagmand skal jeg prøve at forklare det:
   Når det næstøverste skifte ved vindueskarmen i indermuren skal laves, opsættes der en støttebjælke i træ, således at murstenene i næstøverste skife kan drejes 90 grader (og altså ligge på tværs i muren). Det øverste skifte lægges også på tværs, men for at det kan nå ud under vinduerne, mures det af en halv og en trekvart sten i forlængelse af hinanden.
   Hvis huset skal vandskures indvendigt, så husk endelig at få vandskuret indermurene rundt om vinduerne, INDEN vinduerne (og dørene) sættes i. Det er noget værre svineri at gøre, når først vinduerne er monteret!
   På vores instagram har du også spurgt om, hvordan sæbehylderne er lavet. Efter indermuren var færdig, og vi vidste, hvordan fliserne blev placeret, skar murerne simpelthen en firkant ud af indermuren og monterede en bagbeklædning af Fermacell i hullet. Senere er fordybningen så beklædt med vægfliser. Isoleringen er der ikke rørt ved, så der er kun en minimal og teoretisk forringelse af isoleringsevnen. Til gengæld ser det godt ud, at hullet passer til flisemønsteret.

   Du skal være velkommen til at vende tilbage!

   Mvh Lars

   september 20, 2020
   Reply
   • Mark Ankerlund said:

    Hej Lars. Tak for svar 🙂 Så forstår jeg det vi tænker på rulleskifte som er plan med væggen. Men syns også jeres ser godt ud. Så vi må lige tænke lidt. Okay det med sæbehylde kan ikke lade sig gøre ved os så, da på den anden væg er vandinstallation til håndvask. Så vi bliver nok nød til at sætte en væg op på den anden side hvor murstenen står op hvis du forstår. Vi for heldigvis vandskuret karmene inden vinduerne kommer i. Du har ikke nogle billeder af hvor pænt jeres fals isolering sidder ved karmene ? 🙂

    september 20, 2020
    Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *