Byggeuge 31. Ikke et ord om Corona

Ja, og sådan gik det med min ambition, som kiksede allerede i overskriften…
Men sygdommen har sat sit præg overalt i samfundet – også i vores lille verden, hvor byggepladsen har været underlig tom i denne uge. Kun mandag og tirsdag har der været håndværkere i gang. Om det er Corona, dårligt vejr eller andre jobs er egentlig ligegyldigt, men fakta er, at det kun har været os selv, der har forsøgt at komme fremad resten af ugen.
Til gengæld skete der gode ting ugens to første dage. Først og fremmest blev tømrerne færdige med at lægge det lækre fyrtræsgulv på værelserne, alrum og stue. Det er blevet virkelig godt, for der er i den grad kælet for detaljerne, og vi synes, at gulvet passer perfekt til husets stil.
Vi sender igen en venlig tanke til arkitekten Werner Mathies, som gav os inspirationen til de lange forløb, de sorte vinduesrammer, de hvide, vandskurede vægge og de ludbehandlede fyrtræsgulve.
Men nu videre med ugens byggeblog!

Trægulvet en nu færdiglagt. Det ser skønt ud og føles virkelig dejligt. Duften kan vi desværre ikke bringe her

For perfektionens skyld er der fræset en rille ind i den nederste sten i skorstenen, således at gulvbrædderne kan komme ind under og også kan bevæge sig frem og tilbage der. Fodlister behøves ikke!

På samme måde som i skorstenen er der lavet en rille i de bærende stolper ved vinduespartiet, og når gulvbrædderne passer præcis ind under, ser det hele bare perfekt ud. Det er altså 1. klasses håndværk og omhu. I øvrigt passer gulvene på samme måde ind under alle vinduer til gulv, skydedøre og terassedøre. Derfor ingen lister her overhovedet

Her er gulvet dækket af med pap, og på de steder, hvor gulvet møder de murede vægge SKAL der være en bevægelsesfuge. Derfor må vi have en liste, der kan dække de ca 10-12 mm luft, der skal være. Opstillingen viser en standard fodliste til venstre, i midten en der er reduceret med 10 mm i højden, og til højre en som er skåret 20 mm ned. Det bliver nok dén, vi tager.

Selvvalgte projekter

I en uge med god tid til at koncentrere sig om de opgaver, vi selv skal stå for, kom vi et skridt videre med dem. Den mere end 11 meter lange og en meter høje trævæg hen over vinduespartiet i alrum og stue skal efter planen beklædes med trælister, og for at få et indtryk af, hvilken dimension, der er den flotteste, lavede jeg et lille forsøg af resterne fra trægulvet. Ganske overraskende blev det så flot, at vi besluttede selv at lave listerne i stedet for at få dem udført hos en snedker.

Stavene til højre er lavet af rester af trægulvet, mens stavene til venstre er lavet af polsk fyr krydsfiner. Vi foretrækker klart førstnævnte. Listerne er i øvrigt 32 mm i bredden og er opsat med 10 mm mellemrum

Ugens store projekt har dog været færdiggørelsen af værkstedet. Vores eget arbejde begyndte egentlig allerede i byggeuge 28, men i denne uge er der sket mest.
Først blev de store krydsfinerplader sat op, og de blev forhøjet med 30 cm stykker pga den store lofthøjde. Pladerne har fået affaset kanterne, så samlingerne træder frem i stedet for at forsøge at skjule dem. Det ser ret godt ud.

Næste job var at få troldtektpladerne sat op, og vi valgte at lade dem støde hjørne mod hjørne i stedet for at lave forband. På den måde sidder de præcis som vægpladerne, og det ser fint og rigtigt ud. Når man sætter loftplader op, arbejder man direkte mod tyngdekraften, men bruger man et “hjælpe-T” går det snildt. Se foto nedenfor.
Ugens sidste opgave i værkstedet var at lægge dampspærre i gulvet, lægge strøer ud, isolere mellem strøerne og endelig lægge gulvbrædderne på.
Da vi nåede til sidst på søndagen måtte vi erkende, at tiden løb ud, og at der kun var lagt 2 gulvbrædder.
Ting tager tid, men heldigvis venter en ny uge mandag morgen.

Værkstedet har fået de store plader på, og der er lavet huller til radiatorer, vand mv.

Vægbeklædningen er nu helt færdig, og vi er begyndt at sætte Troldtekt op.

Er man alene med Troldtekt-pladerne er den viste lille indretning en god hjælp. Med dens fjedervirkning kan den holde pladen oppe, mens man får den skubbet eller banket helt på plads og får den skruet
Loftet er færdigt og sidder fint – synes jeg da selv 😉 Dampspærren er lagt, og ovenpå dem er strøerne fordelt og justeret med vaterpasset. For at styre strøerne er der skruet nogle krydsfinerstrimler hen over dem. Efterfølgende er vi i gang med at isolere nede mellem strøerne. Det bliver ekstra godt, for der er også et tykt lag flamingo under betonen

Så er de første gulvplanker lagt, så nu mangler vi bare det sidste…

De mange lister af Douglasgran, som vi skal beklæde dele af facaden med, hvar længe ligget under en utæt presenning, så de trængte til at komme ud og få luft. Derfor har Ulla pindet dem op, nu hvor der er blevet plads under carportens tag


Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *