Skorsten og pejs

Vi er håbløst forlibt i varmen og stemningen fra et ildsted, så selvfølgelig skal vi have en form får åben ild i vores nye hus.
Biopejse og gaspejse er på vej frem, men vi sværger til stenaldermandens udgave: Ild og varme fra rigtig træ, som jo også indbefatter træfældning i skoven, kløvearbejde og smukke brændestakke i haven.

Den type ildsted bliver jævnligt lagt for had, men vores erfaring er, at man ved fyring af rent, tørt træ og med god ilttilførsel i en moderne brændeovn opnår en forbrænding, som ingen naboer bemærker.

Skorstenen er anbragt midt i huset som en stor muret klods, der også fungerer som rumdeler mellem alrum og stue. Den forsynes med en tunnelpejs, som gør, at ilden kan ses – og pejsen kan betjenes – fra både alrum og stue.

Vi er stadig i tvivl om, hvilken sten pejsen skal mures op i. Skal det være facadestenen, Laika, eller en alternativ, mørk sten som fx Black Beauty?

Indsatsen bliver en danskproduceret Meteor Jupiter 470 XL.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *