Den økonomiske udfordring

Den sidste måneds tid har vi arbejdet intenst med flere forskellige ting omkring byggeriet.
Først og fremmest har vi haft nogle møder med vores bygmester, hvor vi har diskuteret os frem til et mere præcist billede af, hvordan huset skal bygges. Og så har vi talt økonomi…

Økonomi er et aldeles gennemgående tema, har vi erfaret. Alle beslutninger rummer en større eller mindre grad af økonomiske overvejelser. Det er et vilkår, selv om det er træls.
Kunsten i beslutningsfasen synes at være at finde et niveau, som igennem processen kan tjene som guideline. Vi har forsøgt, men enhver, der har været i en byggefase, ved, at det er h…. svært. Prøv bare at finde en vandhane i byens forretninger. De fås sådan cirka fra 100 kroner til adskillige tusinde, og de kan præcis det samme! Hvordan beslutter man så egentlig, hvilken der er den rigtige til det nye hus? Kvalitets-, design- og prismæssigt?
Vi har fra begyndelsen tænkt, at vores hus på alle måder skulle være et godt bygget hus med et materiale- og udstyrsvalg lidt over gennemsnittet. Det var rigtig let i begyndelsen med køb af en god grund og en projektering med et gennemmuret hus i en god størrelse. Men jo længere vi kommer i byggeplanlægningen, jo mere tydeligt er det blevet for os, at ting koster, og at god kvalitet og design koster rigtig meget.
Første gang, dette virkelig stod klar for os, var da vores bygmester præsenterede det første prisoverslag for os. Det lå 10-15% over, det vi havde håbet på!
Ret beset er der to måder at klare det på: Beskære i størrelsen eller på kvaliteten. Ingen af de to muligheder havde vi lyst til. Lidt i spøg talte vi om, at vi måske alligevel bare skulle hoppe på Huscompagnibølgen, men det ville jo være noget andet end at forfølge drømmen om vores helt eget, dejlige hus.
Lige nu forsøger vi derfor at klare det ved at knokle lidt hårdere. Det betyder, at Lars stiller sig til disposition i hele byggeperioden, og at vi herudover overtager visse opgaver som fx opsætning af lister på facaden, malerarbejdet, lægning af gulv, opsætning af skabe, aptering af redskabsrum mv.
Herudover overtager vi kontakten med el-firma og VVS-firma, og vi står selv for prisforhandling og indkøb af køkken, skabe, badarrangement, sanitet, pejs, facadelister, hårdehvidevarer mv.

På den baggrund har vi nu fået en ny pris på huset, og selv om vi holder fast i niveauet, er det lykkedes os at få sænket omkostningerne en hel del. Men ned på det beløb, vi drømte om, det kommer vi dog ikke, så vi må optage lidt mere lån, end vi havde tænkt fra start.
Vi mangler dog stadig at få sat endelig pris på de ting, vi selv har overtaget ansvaret for, så der er stadig en kamp at kæmpe. Og står slaget om Vola-armaturer og Dinesen gulve, har vi givetvis tabt!

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *