Byggeuge 21. En milepæl

Her i julemåneden har vi passeret halvvejsmærket for vores byggeri, men det føles som om, at det helt store skridt fremad blev taget i den sidste uge op til jul:
Det var stadig sommer, da murerne begyndte med at mure bagmuren. Det var d. 26. august, og siden da har murerne hver eneste arbejdsdag lagt sten på sten; først bagmur og skillevægge og siden facademuren. Men onsdag d. 18. december – efter næsten 4 måneder – blev den sidste af de mere end 40.000 sten lagt.
Præcis i samme uge monterede tømrerne de sidste vinduer og døre, idet vi fik anbragt de store vinduespartier med skydedøre ved alrum og stue. Det var et mere kortvarigt, men dog væsentligt projekt, som samtidig gav plads for “det tredje store ryk”: Opstart af gulvvarmen i huset.
Efter næsten 5 måneders byggeperiode, hvor det næsten hver dag er blevet mørkere, koldere og mere vådt, har det været en sand glæde at mærke, at huset nu var lukket, og varmen begyndte at virke.

Det sidste skydedørsparti køres på plads. Fabrikatet er Velfac og modellen er 200 Energy
med Granite 80 overflade. Indvendigt er de sortmalede

Dampspærre

Der er selvfølgelig også sket andre ting end de ovennævnte. Alle rum er tætnet med dampspærre, hvilket er noget af en kunst. Den hæftes kun fast ganske få steder, og disse bliver gjort lufttætte med tape. Mod murene klistres den fast med folieklæber, og en 45 x 45 liste presser samlingen tæt. Alle rørgennemføringer forsegles med tape, og det gør også de få samlinger, der er. Så må vi krydse fingre for, at huset består eksamen, når det skal trykprøves.

Limtræ

Til at understøtte den 12 m lange limtræsdrager, der ligger hen over det store vinduesparti, er der opsat 2 stykker limtræ, som er blevet støbt ned i gulvet. De to har samtidig den funktion, at de skal styrke vinduespartiet, når vestenvinden raser. De to 360 cm limtræ har Ulla og jeg forøvrigt haft med hjemme i stuen i sommerhuset, så de kunne blive malet 3 gange og have en chance for at tørre.

Tagpap

Vi har også fået første lag tagpap på overdækningen ved hoveddøren, da det ikke nåede at komme med sammen med resten af huset. Desværre, for det har drillet os en del, idet det har været svært at holde regnvandet væk fra huset lige der. Men nu er det klaret, og det virker!
Vi havde håbet på, at det afsluttende lag pap kunne komme på inden jul, men vi måtte accepterer denne gang at komme bagest i køen, da pålægningen af 2. lag er et luksusproblem i forhold til de huse, som venter på det første lag. Men vi håber på lidt tørvejr i begyndelsen af januar, så vi kan få det øverste lag på, for når det er sket, kan blikkenslageren komme i gang med at beklæde stern osv. med alu-zink.

Elektriker

Elektrikeren har igen været på job hos os. Han har trukket nogle kabler bl.a. i værkstedet, og så er hovedkablet gravet ned i indkørsel og carport og ført ind i målerskabet og derfra videre ind i huset.
Vi har ønsket at få et stik til en evt. kommende elbil, men vores viden omkring dette er ringe. Skal der monteres et kæmpestort industriagtigt udtag i carporten, eller findes der fiksere stik beregnet til elbiler? Hvis der er nogen, der har en god ide til det, hører vi gerne fra dem!

Det var sådan i hovedtræk, hvad der er sket i årets sidste arbejdsuge. Både vi og håndværkerne holder nu 14 dages ferie/pause, og det er vist velfortjent 😉

På de efterfølgende fotos kan man se nogle af de ting, vi har skrevet om her i byggeuge 21.

Et af de faste vinduespartier ved at blive gjort klar til montering.
Hullet i gulvet er til limtræsstolpen, der skal støtte konstruktionen.

Vinduet i den modsatte ende af stue/alrum er kommet på plads

Skydedørspartiet, hvor dørene skydes til hver sin side, er på plads. Man kan vist godt ane, at vi har valgt varmedæmpende ruder

Alle vinduer er nu på plads. De ser måske lidt lave ud, men måler faktisk 239 cm i højden, hvor det normale er ca 212 cm.
Det var godt, vi valgte dem ekstra høje til det høje rum.

Der isoleres og sættes dampspærre op over vinduerne. De to omtalte limtræsstolper rager lidt ud i rummet, men vi tænker ikke, de ødelægger noget. De giver måske lidt kant…

Carportens ydermur isoleres med 190 mm murbats. Som det ses kommer muren til at skjule både kabelføringen til elmåleren, nedløbsrøret, ledninger til udendørslampe og stålsøjlerne. Det røde rør huser hovedkablet.

Så er ikke bare carportens mur færdig, men HELE HUSET’s murværk.
Det korte murstykke til højre tjener som afskærmning af skraldespande mv.

Carportens bagvæg er malet sort, så den er klar til at få monteret lister.
Det bliver 32 x 50 mm rusavede, ubehandlede lister i Douglas-gran

Dampspærren ved soveværelset er opsat og tætnet

I køkken/alrum/stue er dampspærren også opsat, så det er klar til at elektrikeren kan trække kabler, hvorpå det sidste lag 45 mm isolering kan lægges op på de forskallingsbrædder, der også kommer op. Der afsluttes med Troldtekt

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *