Byggeuge 14. Tag, el og vvs

Det her foto har egentlig ikke så meget med selve byggeriet at gøre – og så alligevel…
Byggeuge 14 var velsignet med et herligt, solrigt og stille vejr. Hvad mere kan man ønske sig i den uge, hvor taget skal laves færdigt?

I byggeuge 14 fortsatte vi med det arbejde, der blev påbegyndt i ugen før. Spærene skulle sættes op på den høje del af huset, og der skulle laves det sædvanlige med påforing og forskalling nedefra og isolering ovenfra.
I den forbindelse har jeg lige en korrektion af mine oplysninger fra sidste uge: Den forskalling, der bliver opsat under spærene, skal IKKE bære det kommende Troldtektloft. Der kommer nemlig først et såkaldt installationslag med 45 mm isolering, hvor alle elkabler og ledninger skal føres. Dette lag ligger under dampspærren, og derfor bliver dennes tæthed ikke ødelagt af diverse kabelgennemføringer. Det er forklaringen på det ekstra lag.

Efter isoleringen blev der lagt lange kiler ud på spærrene, sådan at taget får den ønskede hældning/fald mod tagnedløb. De 26 små udhængsspær blev skruet på, hvorefter sternkanten, som tagpappet skal køres op ad, blev monteret, og til sidst blev der afsluttet med tagplader (douglaskrydsfiner).
Nu var tagfladen i princippet klar til, at tagdækkerne kunne komme, men da de også skulle brænde det pap på, som skal tætne overgangen mellem det lave og det høje tag, så var der endnu nogle arbejdsopgaver, der skulle klares: Den cirka 70 cm høje kant, som udgør forskellen på den lave og den høje del af huset, skulle forsynes med en bund- og en top-rem, og der skulle isoleres med 3 lag glasuld, inden douglaspladen afslutningsvis kunne skrues på.
Det så cirka sådan ud undervejs:

Tagpladerne er lagt. Det meste af siderne på den del af bygningen, der rager højest op, er ved at være færdig med isolering og krydsfinerplade.


Tagpappet brændes nedadtil fast på undertaget, og så går det cirka 40 cm op af den lodrette træplade. Som jeg har forstået det, så opererer man med en teoretisk 23 cm grænse, hvortil vandet skulle kunne skubbes opad af vinden. Så 40 cm er på den sikre side.
Senere bliver denne del af husets ydre beklædt med mørke aluplader bukket med lodretstående false.

I ugens løb har der både været vvs-folk og elektriker ind over. For at få byggeriet til at glide er det nødvendigt, at især de to faggrupper er klar til at slå til, når det rette tidspunkt er der. Det kræver altså meget af samarbejdet! I vores tilfælde er alle håndværkerne både lokale og samarbejdsvillige, så det går rigtig fint.
Elektrikeren har i ugens løb trukket de første ledninger og lagt de første kabler ud. For os udenforstående er det lidt af en gåde, hvis det hele kommer til at fungere en dag, men det er folk, der kan deres kram, så mon ikke det går?
Vvs-folkene har lagt flere genveksrør ud på loftet, og de har monteret både indblæsnings- og udblæsningshætten på taget. Det er et par ordentlige bæster; langt fra de aftrækskanaler jeg kender fra 70’er-byggeriet.

De følgende billeder viser nogle af de ting, vi har arbejdet med i byggeuge 14, men først skal jeg lige korrigere én ting mere: Jeg skrev lidt kækt i byggeuge 13, at vi bygger i funkisstil og derfor ikke skal have udhæng på taget. Det er både rigtigt og forkert, idet der kommer et cirka 6 centimeters udhæng hele vejen rundt. Udhænget har to funktioner: Dels skal det give plads til en smal ventilationsrevne, sådan at taget kan ventileres, og dels skal det give en vis beskyttelse til den øverste del af ydermuren, som rager op over taget og derfor ikke har en opvarmet bagside.

Det var nogle detaljer fra den forgangne uge. De efterfølgende billeder viser, hvad der ellers blev arbejdet med i det for årstiden glimrende vejr.
Det allerbedste er, at huset nu er helt lukket opad til, så vi stille og roligt kan tage hul på den tørreproces, som vi må antage vil blive mere langstrakt end normalt.
I den kommende uge påbegyndes arbejdet med facademuren. Vi er meget spændte på at få Laika-stenen pakket ud og endnu mere spændte på, hvordan den kommer til at tage sig ud som facadesten.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *