Byggeuge 13. Tag og isolering

De, der har læst vores indlæg fra sidste uge, vil vide, at det denne uge var vores håb at få gjort tagkonstruktionen og isoleringen færdig, så vi fredag kunne få lukket den lave del af huset med underpap.
Det lykkedes heldigvis. Dels på grund af en helteindsats af håndværkerne og dels på trods af det lunefulde oktobervejr.

Kulminationen på ugens arbejde var, da 4 tagdækkere tidligt fredag morgen gik i gang med
at brænde underpap på de ca. 200 m2 tag over den lave del af huset.

Ugen begyndte med forskalling, hvilket vil sige, at der overalt skulle skydes høvlede forskallingsbrædder op under spærene (påforingen). Brædderne skal senere tjene som underlag til bl.a. dampspærre og Troldtekt-loftet, men skal umiddelbart anvendes som faldsikring under arbejdet med taget.
Sideløbende blev der opsat udhængspær i “gavlene”. Ikke at vi skal have tagudhæng (vi kører jo funkis-stilen ;-), men de skal bære den del af taget, som skal rage ud over den kommende vægisolering og facademur.
En anden vigtig detalje var, at der skulle monteres lange, kileskårne træstykker ovenpå alle spær, således at taget får den rigtige hældning ned mod tagnedløbene. Vores tag får både ekstra fald (jeg gætter på mindst 1 cm pr. meter) og mange tagnedløb. Faktisk ikke mindre end 14!

Med lidt god vilje kan her vist godt ses, at kilerne ovenpå spærene har stærkt varierende højde, så vi er sikre på, at vandet løber til de laveste punkter, hvor nedløbsbrøndene er placeret. Første lag isolering er netop lagt på dette foto.


Tagnedløbene er i øvrigt skjulte, idet de løber inde i hulmuren eller inde i de søjler, som bærer de mange m2 overdækning. Vi er meget tilfredse med den løsning, fordi vi kan se, at et tagnedløb, der kommer ud gennem ydermuren et stykke under taget, er et svagt punkt i klimaskærmen.
Vores tagnedløb går på den varme side af isoleringen kun adskilt fra bagmuren af 50 mm flamingo. Rørene er af “super silent” -typen og sammen med flamingoen skulle støjen derfra være minimal.

Da alt var klar, gik arbejdet med isoleringen i gang. Normalt et hadejob, men her faktisk “a piece of cake”, fordi det foregik “nedad” og i fri luft. Først et lag på den ene led, og ovenpå dette to lag med forskudte samlinger på den anden led. I alt ca. 550 mm og ovenover dette et hulrum til ventilation.
Så var det tid til at lægge tagplader på: Douglas krydsfiner i 19 mm tykkelse. Med et par effektive tømrere og moderne værktøj gik arbejdet tjept, og pladerne ligger nu bare fint og venter på tagpappet.
Vi valgte heldigvis at pakke taget ind for natten, hvilket var en god ide, for både onsdag og torsdag nat regnede det en del, og det er langt fra perfekt at lægge tagpap på våde tagplader.

Tagpladerne er lagt over soveværelse, badeværelse, hobbyrum og carport. Og igen: Det kan vist anes, at pladerne ikke ligger vandret, men går op og ned mod tagnedløb.
Forrest til venstre ses walk-in, til højre et hjørne af stuen og bag de to rum ligger bryggerset.

Sideløbende blev der lavet spærkonstruktion til det overdækkede areal ud for alrum, stue og soveværelse. Det er korte spær á 1,25 m, men til gengæld er der 45 af dem, så det var alligevel et stykke arbejde at få dem fastgjort i bjælkesko og med beslag.
Da det arbejde var klaret, og vi også havde fået de sidste plader dækket af for regnen, var det blevet torsdag aften. Vi var klar til, at tagdækkerne kom næste morgen og havde derfor overholdt aftalen med os selv.

Helt som aftalt var tagdækkerne på pladsen næste morgen før klokken 8. Inden da havde vi fejet nattens regn væk fra plastafdækningen og fjernet denne. Det vand, der alligevel var trængt ind gennem tapen, var ikke mere, end det let kunne varmes væk af gasflammen.
Der gik ikke lang tid, før de 4 effektive tagdækkere havde styr på taget. Det var en fornøjelse at se, hvordan underpappet blev rullet og skåret og svejst og presset, og inden middag var taget færdigt, alle tagnedløb var monteret og spærarbejdet på den høje del af bygningen godt i gang. Det mærkes på resultatet, når 8 mand arbejder på huset på samme tid!
Nu mangler vi blot de sidste cirka 100 m2, som vi har aftalt skal laves fredag i den kommende uge.

2 Comments

 1. Jonas Bille said:

  Hej, spændende læsning. Hvor fik I det kileskårede træ fra, eller skar I det selv?

  Mvh

  Jonas Bille

  maj 20, 2020
  Reply
  • Lars said:

   Hej Jonas
   Kilerne til taget skar vi selv på tømrerens store værkstedssav. De blev numreret efter hældning og længde, så der var styr på, hvor de skulle ligge.
   Jeg tog min nu mest af at afkorte de store mængder af træaffald, så vi havde gode optændingspinde i lang tid…
   Mvh Lars

   maj 21, 2020
   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *