Første byggeuge var kort og ret hurtigt overstået.
Her i anden uge har der indtil nu været stille – blot med et besøg af landmåleren samt opsætning af nogle galger og snore – men fra i morgen, onsdag, kører det kvikt derudad.
Undertegnede møder i hvert fald frisk fra overstået ferie klokken 7.00, klar til en ny tilværelse som murerarbejdsmand/altmulig-mand/stik-i-rend-dreng.
Det sidste muligvis lidt for udfordrende for en årgang ’54…
Onsdag blev der gravet ud til randfundamentet. Allerede fra kl. 8.30 kom betonkanonerne i en lind strøm. Det var en fejl, og vi fik sved på panden, men byggefolkene bevarede roen og overblikket, så alt gik godt.
Der kom først 20 cm beton i bunden. Heri blev der lagt armering, og så blev renden fyldt op til rette niveau, hvorefter fundamentsblokkene blev sat på snorlige rækker. Efter endnu en gang armering i blokkene og opsætning af rør til tagnedløb var det fyraften, og 4 mand kunne se tilbage på en hektisk dag – heldigvis med veludført arbejde.
Torsdag blev der lavet afdækninger og markeringer af de steder, hvor der senere skal stå jerndragere, og senere kom betonkanonen igen. Der blev fyldt op i blokkene og rettet af, og så blev der nedstøbt ankre til fastgørelse af bygningen til fundamentet. Anbringelsen af disse er præcisionsarbejde, da de senere skal føres op gennem lecatermblokkene. Fjernvarmeindtag og alle tagnedløb blev placeret, og der blev fyldt op omkring dem med beton.
Alle skillerum i huset blev markeret i sandet, og der blev gravet en ca. 10-15 cm dyb rende, hvori der også blev fyldt beton og rettet af med nivelleringsapparat. Nu kunne man pludselig se husets indretning!
Fredag blev Lecaternblokkene sat. De største af dem vejer 80 kg, så der må bruges kran. I blokkenes flamingo skal der skæres ud til stormbånd, nedløbsrør og jerndragere, og så skal skal blokkene sænkes forsigtigt ned over disse ting. Det er en tidskrævende operation, og den kræver helst 3 mand.
Visse steder – bl.a. ved vinduer og døre og ved træbeklædte vægge – skal der anvendes andre typer blokke, og det kan godt være lidt forvirrende for en nybegynder som mig.
Det en spøjs fornemmelse kun at være oppe i gulvhøjde efter at have fyldt beton i, sat fundablokke og derpå sat høje lecablokke.
Vi kom ikke hele vejen rundt, men gik på weekend med en rigtig god fornemmelse af at være kommet godt i gang.
Det har været spændende – og hårdt – at være med her i min første uge af byggeriet. Jeg har altid haft respekt for godt håndværk, og den respekt er yderligere cementeret (!) af at arbejde sammen med de her folk, der virkelig kan deres fag og har en stolthed ved at gøre arbejdet ordentligt.
Og så har det været spændende og dejligt at se tilblivelsen at vores nye hus, selv om det stadig kun er helt nede i myre-niveau. Bliver det nu, som vi havde tænkt og håbet? Har vi tegnet de rigtige streger og valgt de rigtige proportioner? Det er stadig for tidligt at svare på, men vores fornemmelse er, at vi har en plan, der virker.
Alt andet ville da også være en katastrofe!
Hej Ulla og Lars
Velkommen hjem fra ferie og god arbejdslyst i byggeprocessen!
Ja, – at træffe de rigtige valg, lave aftaler og overholde en præcis tidsplan kan være svært. Et medbyggerprojekt må være meget spændende, og vi er sikre på, at I nok skal få bygget et hus der opfylder jeres forventninger.
pøj-pøj fra Betty og Hans
Hej Betty og Hans
Tak for jeres hilsen. Det er i den grad spændende og udfordrende, og det tror jeg alle byggeprojekter er. Men det er nok rigtigt, at vi ikke ligefrem er gået den letteste vej… 😉
Håber at jeres flotte hus udvikler sig helt perfekt, så I kan flytte ind – var det om en måneds tid? Det bliver da sindsygt dejligt!
Her på Vestkysten har vi lige nu nok at gøre med at holde teltstængerne ved jorden.
Smil fra Ulla og Lars