Radio silence

Vi har ikke været flinke til at opdatere de sidste måneder, men forhåbentlig er der tale om stilhed før storm.
I hvert fald tæller vi nu for alvor ned til byggestart. Af forskelige grunde er der løbet endnu et par udsættelser på, men omkring den 10. august skulle det være sandt, at gravemaskiner i lange rækker kører frem for at påbegynde arbejdet med vores hus 😉

Ventetiden har dog langt fra været spildt. Vi har tidligere nævnt, at når man ikke lige vælger et hus fra hverken øverste eller nederste hylde – og samtidig vælger at have en finger på pulsen hele vejen igennem – så er der sindsygt mange overvejelser og beslutninger, der skal tages.
Nogle af de temaer, vi har brugt tiden på inden starten går, vil vi fortælle om herunder.

Køkken

Køkkenet har haft en fyldig rolle i beslutningsfasen. Sammen med øvrigt inventar er det en af de dyreste enkeltposter i et byggeri. Hvem har ikke en mening om køkkener, og hvem fokuserer ikke på køkkenet i huset – nyt eller gammelt?
Vi har vist været i samtlige køkkenfirmaer og kigget og kigget, men til sidst valgte vi at fokusere på Svane, Designa og JKE. Sidstnævnte sorterede vi dog hurtigt fra, da de ligeud sagde, at de ikke ville spilde tid på kunder, der ikke præcis vidste, hvad de ville have!
Hos såvel Designa som Svane Køkkenet fik vi til gengæld en super professionel og hjælpsom behandling, og efter en godt samarbejde gjorde det lidt ondt at skulle fortælle Designa, at vi valgte et Svane Køkken.
Det bliver et klassisk, konservativt valg: Model WBL i mat-hvid og med bordplader i massiv, lys eg. Vi fravalgte af prismæssige grunde en linoleumsoverflade, og vi havde heller ikke mod eller evne til at forsøge os med farvede elementer eller miks af farve og træ.

Svanes modelfoto af køkkenet. Bemærk at vinduer og vægge ikke er korrekt indtegnet. Muren bag højskabene bliver – ligesom skorstenen – muret i Petersen D48 og bliver i øvrigt muret, så skabene kommer til at stå i en niche.
Vi har også skiftet til en antracitfarvet sokkel, fordi vi syntes, det blev lidt for fersk.

Af specielle valg kan vi nævne: 2-delte skuffefronter med gribeliste øverst og push nederst, skjulte skuffer øverst, 2 siddepladser ved vaskeøen, bordpladedybde på 70 cm langs væggen, integreret emfang i induktionspladen, antracitfarvet vask og armatur, studioLine iQ700/500 hårde-hvidevarer fra Siemens, bl.a. en combiovn med pyrolyse. Desværre kan ovnene ikke anbringes side by side.
Efter en del overvejelser har vi tilvalgt en Quooker Fusion Square Pro 3 Cube. At have kogende vand, afkølet, filtreret vand og vand med brus foruden alm. koldt og varmt vand i een hane, var bare for fristende.
Ulla spurgte, om den også kunne levere kold Pepsi Max, men svaret var desværre negativt 😉

Inventar i øvrigt

Med hensyn til øvrigt inventar var vores strategi at købe alt samme sted. Vi kunne godt have flexet lidt mellem noget Ikea, noget Bauhaus og noget Svane, men vi tænkte, at vi ved at samle indkøbet ét sted kunne opnå en større rabat. Om det i virkeligheden lykkedes, skal være usagt, men vi føler, at vi ud over en 1.-klasses service har fået forhandlet rigtig gode priser hjem.
Inventar til bryggers, hvor der er en del høje skabe, er i mat hvid med skydelåger på 275 cm, som er den maksimale højde. Bordplade, vask og armatur er præcis som i køkkenet, dvs. 2-delte skuffefronter, dog her med diskrete greb.
Begge badeværelser er ligeledes i mat hvid, men vi har valgt skabsfronter med lister i massiv lys eg for at få lidt organisk varme ind. Bordpladerne bliver af praktiske grunde en slank højtrykslaminat i hvid.
I walk-in’en får vi også skabe på 275 cm, og naturligvis uden låger. I den ene side af rummet bliver dybden 52 cm, i modsatte side bliver den 42 cm. Over disse bliver der god hyldeplads til kufferter o. lign., da der er endnu 55 cm til loft.

Sanitet

Efter aftale med VVS-installatøren har vi selv indhentet priser på sanitet, og han har selvfølgelig fået mulighed for at matche det bedste.
Det har dog ikke været helt ligetil at finde de produkter, der passer os bedst. Dels er der en sand vrimmel af forskellige fabrikater og især modeller, men ikke mindst er det svært at komme til at se dem live. Det er uden tvivl en følge af den stigende nethandel, og vi har da også selv indhentet tilbud hos tre e-handelsfirmaer. Disse fungerer tilsyneladende også udmærket, idet alle havde svaret os inden 24 timer.
Vi synes godt om designet hos Duravit, og priserne er nogenlunde som hos konkurrenterne. Derfor har vi valgt et Duravit D-kode badekar, Duravit Me by Starck væghængte toiletter og Duravit Vero 60 håndvaske til placering på bordpladen.
Brusearmaturer bliver Grohe Rainshower 310, kar-armaturet bliver Hansgrohe Shower Tablet 350 og håndvaskarmaturerne bliver Vola HV1.
Der har været gode rabatter at hente, og bedste tilbud ligger pænt under den ramme, vi forlods havde afsat. Det er bare dejligt, for der er edderm… masser af steder, hvor priserne bare galopperer opad.

Forældrebadeværelset, hvor badekarret dog bliver nedsænket, så det kun fylder ca. 20 cm i højden.
I øvrigt er der 2 vinduer over hinanden; det nederste med frostet glas.

El-plan

Hvis der er noget, vi ikke er gået ret meget op i, så er det den elektriske del af huset. Men i juni fik vi at vide, at der skulle laves en elplan, og det skulle være ret snart.
Vi aftalte en møde, og der blev afsat 3 timer til dette! Først senere fandt vi ud af hvorfor…
Elektrikeren tilbød inden mødet at lave sit forslag til, hvad der kunne være af kontakter o.s.v. i huset. Så kunne vi se på det og tænke over, om det var noget, der passede til os.
Få dage efter fik vi hans plan, og den var ret omfattende. Nu var vi nødt til at begynde at agere, så først sammenlignede vi elektrikerens plan med det, vi kunne læse, der var afsat penge til i vores byggeaftale.
Den byggede på minimumskravene + ca. 10%, så der var mildest talt en del forskel. Så på trods af vores manglende fascination af elektriske vidundere måtte vi forholde os til opgaven.
Først skar vi over halvdelen af alle spots væk. Både ude og inde. Vi foretrækker klart almindelige lamper i alle opholdsrum, og udenfor har vi ingen plan om at lave show off med vores hus.
Vi skar også ned på antallet af data- og antennestik og reducerede enkelte andre dimser. Til gengæld kom der andre ting til: Strømføring til en billader i carporten, 3 ekstra stikkontakter udenfor og 5-6 ekstra indenfor – alle strategisk placeret. Oven i det har vi et ønske om lysdæmpere i de fleste opholdsrum.

Med alle disse ændringer til planen gik vi til mødet med elektrikeren. Det gik supergodt, og han var på ingen måde interesseret i at prakke os noget på. Vi brugte næsten alle 3 timer, for der er uanet mange ting at drøfte, når der også er lydanlæg, tyverialarm og røgalarmer på programmet.
Vi flyttede lidt rundt på nogle af installationerne, men det vigtigste var næsten, at vi fik aftalt, at alle kontakter og afbrydere skal være af den kvadratiske type og skal afsættes i vandrette rækker i stedet for lodret. Det passer meget bedre til huset, og det er formentlig også meget enklere at mure ind, da de passer med en mursten i højden.
Desværre har vi også fået en pæn ekstraregning på elarbejdet, hvilket vi naivt nok ikke havde kalkuleret med.

Indkørsel og terasser

Det tema var vi også ret uforberedte på, men når der i nær fremtid skal graves ud til huset, er det selvfølgelig oplagt, at man graver det hele på en gang. Derfor blev vi for nylig bedt om at lave en skitse over, hvor vi ville have stier, terasser og indkørsel på grunden.
Så tænke, tænke, tænke… Og op i kvarteret for at se, hvordan de andre havde gjort det.
Heldigvis er det ikke vigtigt allerede nu at beslutte, hvilken type belægning, vi ønsker os. Det er mere placeringen og størrelsen, det handler om. Og dog: en træ-terrasse, som vi ønsker os, kræver et anderledes underlag, end en flisebelagt terrasse gør.
Vi fandt frem til, hvordan vi lige i nuet ønsker, det skal se ud, og så tænker vi, at det nok ikke bliver umuligt at lave tilretninger i planen.

Vores eget første udkast til indkørsel, terrasse og stier.

Siden er opdateret den 28. august 2019

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *